Sürekli et tüketenler dikkat!

Kalifornia Üniversitesi’nde yapılan ve yeni yayınlanan bir çalışmaya göre yüksek proteinli beslenmenin günde 20 sigara içmeye eşdeğer oranda kanser riskini arttırdığını ifade ediliyor.

Çalışmada sırasında ortalama 65 yaşındaki 6381 kişi 18 yıl boyunca izleniyor. Yaş, cinsiyet, eğitim, ırk, mevcut hastalıklar, sigara kullanımı, kilo, diyet ve toplam kalori tüketimleri dikkate alınıyor.

Protein tüketimiyle herhangi bir nedenden ölüm arasında aslında bir bağlantı saptanmıyor. Fakat 50-65 yaş arasındakilerin, yüksek miktarda (günlük kalorinin yüzde 20′sinden fazla) özellikle kırmızı et ve peynir kaynaklı protein tüketiminin şeker hastalığına bağlı sorunlardan ölüm riskinin yüzde 72 arttırdığı iddia ediliyor.

Ayrıca aynı grubun kanserden ölüm oranlarının dört kat yüksek olduğu bildiriliyor. Buna rağmen çalışmacılar, ölenlerin sayıca az olması nedeniyle çok daha büyük sayıda insanı içeren çalışmalar yapılmadıkça kesin bir yargıya varılamayacağını bildiriyor.

Şaşırtıcı olansa 65 yaş üzerindekilerde fazla protein tüketimi ölüm oranında yüzde 28 düşme, kanser bağlı ölümlerde yüzde 60 azalma sağlıyor.

Kansere karşı koruyucu olan büyüme hormonunu, 65 yaştan sonra kas erimesiyle hızla eksiliyor. Bunun engellenmesi için yüksek proteinli diyetin gerekliliği ortaya çıkıyor.

Dr. Özgür Şamilgil bu konuda ‘Kırmızı etin kanser yaptığını iddia eden eski çalışmalara bakıldığında, aslında zararlı olanın sosis, salam, sucuk benzeri kimyasal katkı maddeleriyle işlenmiş, duman altı pişirilen et tüketimi olduğu biliniyor. Yeşillikle beslenen hayvan etinin daha sağlıklı olduğu bilinse de, bu çalışmada bunların hiç sorgulanmadığı görülüyor.

Benzer bir şeklide sonucu etkileyebileceği halde, kişilerin egzersiz alışkanlıkları da değerlendirilmemiş olduğu anlaşılıyor.’ dedi.

KARBONHİDRATA DİKKAT!

Tüketilen karbonhidrat ürünlerinin saf şekerli olması, proteinin vücutta zararlı formalara dönüşmesine neden olabileceği bilinmesine rağmen yine bu çalışmada sorgulanmadığı ortaya çıkıyor.

Uzun yaşayan Girit’lilerin sadece balık ve zeytinyağı değil, günde 250-300 gr keçi peyniriyle (yüksek proteinli) beslendiği gereçeğini de hatırlamak gerekiyor.

Sonuc olarak, Akdeniz diyeti olarak bilinen, sebze, baklagiller, kepekli tahıllar, meyve ve kuruyemişden zengin, zeytinyağının ön planda kullanıldığı, balığın kırmızı ete biraz daha fazla tercih edildiği, süt ürünlerinin de tüketildiği , yemeğe bir kadeh şarabın eşlik ettiği beslenme şeklinden uzaklaşmamak gerekiyor.

Dr. Özgür Şamilgil

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi

Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü

 

 

Haber Kaynağı: Sözcü


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder