Sağlıklı yaşam için D vitamini almalısınız

Balık yağı ve güneş ışınları; 19′uncu yüzyılda, çocuklarda görülen kemiklerin yumuşaması ve kolay bükülebilir bir hal alması olarak bilinen raşitizm hastalığına karşı tedavi edici olarak keşfedilmişti. Bugün D vitamini; birçok kansere karşı koruyan ve kemik yoğunluğu için esansiyel bir yağda eriyen vitamin olarak tanımlanıyor. Son dönemde yapılan önemli araştırmalar, D vitaminin kasların gelişiminde de rol oynadığını gösteriyor. Bu nedenle sağlık taramalarında kanda D vitamininizi ölçtürmenizi tavsiye ediyorum. KAS HÜCRELERİNİ DE GÜÇLENDİRİR Amerikan Pediyatri Derneği; 2 yaşından büyük herkesin yaklaşık 1000-2000 IU D vitaminini güneşlenerek, yiyeceklerle veya ek olarak almasını öneriyor. Çok az sayıda besin doğal olarak D vitamini içerdiği için günlük ihtiyaç tek başına yiyeceklerden karşılanamaz. Bu nedenle günlük D vitamini ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu; D vitamini destekleri kullanmak veya güneş ışığından olabildiğince faydalanmaktır. En iyi D vitamini kaynağı besinler; süt ve süt ürünleri, somon ve ton balıkları, D vitaminiyle zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekleri ile bazı kurubaklagil çeşitleridir. D vitaminin vücutta etkin çalışabilmesi için aktif formlarına dönüşmesi gerekir. Bu işlemler vücudumuzda karaciğer ve böbreklerde gerçekleşir. D vitamini; vücutta kalsiyum ve fosfor dengesini sağlar. Ayrıca bu minerallerin bağırsaklarda emilmesini destekler. Böylece kemiklerin güçlenmesini sağlarlar. Araştırmalar; D vitamininin kas hücrelerinin olgunlaşmasını ve işlevinin artmasını sağladığını gösteriyor. GÜNEŞTE 15 DAKİKA YÜRÜYÜN D vitamini eksikliği; güneş ışığının az olduğu ülkelerde yaşayanlarda, güneşte 15 dakika yürümeye fırsatı olmayanlarda, koyu tenlilerde ve obezlerde sık görülür. Günümüzde 1 milyar insanın kanında D vitaminin eksik düzeylerde olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde kemiklerin zayıflaması ve raşitizm gibi hastalıkların artmasını önlemek için birçok besin D vitamini ile zenginleştiriliyor. Çünkü araştırmalar; D vitamini eksikliğinin osteoporoz, kanser, multipl skleroz, enfeksiyon hastalıkları, tüberküloz ve mevsimsel grip gibi birçok hastalığa neden olduğunu kanıtlıyor. YAŞLILAR RİSK ALTINDA OLABİLİR Yaşlılarda kemik kırıklarının artma riski, D vitamini oranın azalmasıyla bağlantılıdır. Deneklerin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir araştırmaya göre; günlük 800 IU D vitamini alanların kırık riski yüzde 20 daha azdır. D vitamini kemik kırıklarını önlediği gibi kasları da kuvvetlendirir. Yaşlılar; bir anda yüksek doz içeren D vitamini takviyesi almaktansa, günlük güvenilir dozlarda D vitamini almalıdır. KALBİ KORUYOR D vitaminin yararları şöyle: Kalbimiz kaslardan oluşur, tıpkı diğer kasların olduğu gibi kalbin de D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu yüzden kalp hastalıkları riskini azaltması şaşırtıcı bir sonuç olmamalıdır. Araştırmalar; D vitamini seviyesi düşük olanlarda ani kalp ölümleri, kalp ritim bozuklukları, inme, yani genel olarak kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin arttığını gösteriyor. D vitamini, kan basıncını kontrol ederek damar sağlığını korur. Böylece kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır. Bilimsel çalışmalar; D vitamininin kanseri önlemede de etkili olduğunu göstermektedir. Birçok araştırmada; kanda düşük D vitamini seviyesinin kolon kanseri riskini artırdığı ortaya çıkmıştır. Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre; D vitamini takviyesi yapılan çocuklarda Tip 1 diyabet gelişme riskinin yüzde 90 oranında azaldığı bulunmuştur. D vitamininin enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisi yüksektir. Araştırmalar; D vitamini seviyesi düşük olan yetişkinlerde öksürük, soğuk algınlığı ve üst solunum yollarında enfeksiyona daha sık rastlandığını kanıtlıyor. Bir çalışmada; okul çağındaki çocuklarda D vitamini takviyesinin mevsimsel gribe karşı koruyucu etkisinin olduğu bulunmuştur. Sağlık iyileştirici formül D vitamini eksikliği yaşayanlar için mükemmel tadı olan bomba bir tarif vereceğim. Tarifte, marketten kolayca alabileceğiniz, D vitamini ile zenginleştirilmiş soya sütünden yararlanacağız. Bu tarifi her gün rahatlıkla bir komposto kasesi kadar yiyebileceksiniz. Malzemeler 1 su bardağı D vitamini ile zenginleştirilmiş soya sütü4 yemek kaşığı D vitamini ile zenginleştirilmiş şekersiz kahvaltılık tahıl gevreği1/2 adet muz1 tatlı kaşığı vanilya1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz Yapılışı Mutfak robotuna soya sütü, tahıl gevreği, muz ve vanilyayı koyup krema haline gelinceye kadar karıştırın. Üzerine dövülmüş ceviz ekleyip muhallebi kıvamında servis edin.


Kaynak: Sabah


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder