Araştırmaya göre, küflenen peynirden krem peynir, iç yağdan kıyma, soyadan sucuk, sakatattan tavuk döner yapılıyor, kaçak çay ise domuz kanıyla renklendiriliyor.
‘SAHTECİLİKTE ARTIŞ BÜYÜK’
Türkiye’de son dönemde gıda maddelerinde yapılan sahteciliklerde büyük bir artış görüldüğünü belirten Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, “Derneğimizin yaptığı araştırmanın sonuçları, Türkiye’de bir gıda terörü olduğunu gösteriyor” dedi. Gıdadaki sahteciliğin önüne geçmek için denetimin şart olduğunu vurgulayan Yetkin, şunları söyledi:
“Maalesef Türkiye’de yeterli bir denetim uygulandığını söyleyebilmek mümkün değil. Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 40 bin gıda üreten işletme bulunmaktadır. Bunu gıda ürünlerini üreten, dağıtan ve satan kayıtlı ve kayıtdışı olarak ele aldığımız zaman bu rakam yaklaşık 500 bin işyeri olmaktadır. Buna rağmen bugün itibariyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde 4 bin 600 gıda denetçisi, 1100 gıda mühendisi çalışmaktadır. Toplam 5 bin 700 denetim unsuru ile 500 bin işyerinin sağlıklı bir biçimde denetlenemeyeceği ve bu sayının acil olarak artırılması gerektiği açıktır.”
İŞTE O RAPOR
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin yaptıkları araştırma sonucunda tespit ettikleri sahtecilik, tahşiş ve bozulma nedeniyle gıdaları zehre dönüştüren hileleri açıkladı. İşte o hilelerden bazıları:
- Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin yeniden ufalanıp, eritilip kalıplara dökülerek kaşar veya krem peynire dönüştürülmesi.
- Boyanmış iç yağdan kıyma yapılması.
- Zeytinyağına rafine ayçiçeği, kanola, fındık yağı karıştırılması.
- Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve evsel atıklarla baharatlanmış soyanın karıştırılması.
- Zeytinlerin, kimyasal boya ile renklendirilmesi.
- Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması.
- Sarımsağın kireç suyuna sokularak sucuk, salam imalatında kullanılması.
- Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılması.
- Tatlandırıcı ve şeker karışımlı sahte bal yapılması.
- Renklendiriciyle ya da domuz kanıyla renklendirilmiş kaçak çay imalatı.
- Deri, bağırsak, paça ve satatatın ‘tavuk döner’ hazırlanmasında kullanılması.
- Eski sezon ve yeni sezon ürünleriyle karıştırılmış bakliyatlarla kırık tanelerin karıştırıldığı pirinçler.
- Metil alkol içeren sahte içkiler.
- Su katılarak pekmezlerin çoğaltılması.
- Gıdaların üretim aşamasında ilave edilen tatlandırıcı, lezzet verici ve koruyucu maddeler kullanılması.
- Biber, bulgur ve fındık gibi kuru gıda maddelerin nemli ortamlarda muhafaza edilmesi sonucu aflatoksin üremesi.
Haber Kaynağı: Sözcü
0 yorum:
Yorum Gönder