BAŞAK KAYA/ANKARA
Siyasi partilerin ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimi aday göstereceği tartışmaları sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘Gelin anayasa değişikliği konusunda uzlaşalım, dört parti gerekmez iki partiyle de olur’ açıklaması ‘partili cumhurbaşkanı’ ve yeni Anayasa tartışmalarını da tekrar gündeme getirdi.
AKP milletvekilleri istişare toplantısında yapılan anketle Cumhurbaşkanlığı için kimin aday gösterileceğinin belirlenmesi için eğilimi ölçtü. Milletvekillerine köşkte görmek istedikleri üç isim sorulurdu. En dikkat çeken soru ise üç dönem kuralı ile ilgili ne düşündükleri oldu. Edinilen bilgiye göre 30 yakın milletvekili toplantıda isim söz aldı sadece iki milletvekili Erdoğan’ın başbakan olarak kalmasını istedi.
ÇATLAK DERİNLEŞİYOR
AKP içinde cumhurbaşkanının kim olacağı tartışması grubu ikiye bölmüş durumda. Kulislerde Erdoğan’ın Gül için anket yaptırdığı söylentileri dolaşırken çatlak da gittikçe dallanıp budaklanıyor. Gül’ü tarafında olanlar partinin başına geçmesiyle birlikte üç dönem kuralının kalkacağını, AB ile sorunların çözüleceğini, ekonomik güç dengelerinin rayına oturacağını düşünüyorlar. Erdoğan’ın katı ve sert üslubundan da rahatsızlar. Erdoğan taraftarları da kendi içlerinde ikiye bölündü. Mevcut düzeni korumak isteyen bu isimler Gül’ün bir dönem daha Çankaya’da oturmasını destekliyor. Bir kısmı da Erdoğan’ın bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini belirtiyor. Gül’ün başkanlığında AKP’nin yüzde 30’n altına düşeceği endişesi de hakim.
AKP’li milletvekillerinin kulisleri yansıyan bu görüşleri yapılan ankette net bir şekilde yansıtıp yansıtamayacağı ise bilinmiyor.
YENİ ANAYASA ÇAĞRISI: Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “Yeni sıfırdan bir Anayasa yapamayacağı kanaatindeyim” diyerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu geçen yıl kasım ayında dağıtan taraf olmuştu. Başkanlık sisteminde umudunu kaybeden AKP’nin komisyonu dağıtmanın yolunu Çiçek’i istifa ettirmekte bulduğu yorumlarına neden olmuştu. Komisyon 60 madde uzlaşmış ancak 112 madde de uzlaşamamıştı.
Konuyla ilgili SÖZCÜ’ye değerlendirmede bulunan komisyon üyesi CHP milletvekili Süheyl Batum, AKP’nin Başkanlık sistemi oyununu oynamaya devam ettiğini kaydetti. Batum’un değerlendirmeleri şöyle;
SUÇ ORTAĞI BİR PARTİ ARIYOR: Dört partiye 60 madde için bir araya gelin deniyor. Yarın ise partili cumhurbaşkanı için neden 61 olmasın denecek. Nokta atışı yapılmak isteniyor. Bunu Hitler de yaptı. Yapabilirse rahatlıkla Cumhurbaşkanı adayı olacak. Suç ortağı bir parti arıyor.
HANGİ KONULARDA UZLAŞILAMADI: Din ve vicdan özgürlüğü, kadın erkek eşitliği, bağımsız yargı, yüzde 10 barajının kaldırılması, sendikal haklar, HSYK’nın bakanın emrinden çıkması gibi kritik, Türkiye’nin geleceğini ve bugününü yakından ilgilendiren hiçbir madde üzerinde anlaşma yok. Erdoğan sanki 60 madde Türkiye’nin demokratikleşmesi için yeterliymiş gibi göstermek istiyor.
EŞBAŞKANLIK FORMÜLÜ: Meclis tatile girmeden önce demokratikleşme yasası çıktı. Hiç kimse o yasayı tartışmadı. O yasada bir çok şeyle birlikte çok önemli bir değişikliği de yaptı ve o da siyasi partiler yasasında yapılan değişiklikle ‘eşbaşkanlık’ getirildi. Bu yasa Tayyip Erdoğan için getirildi. Anayasa değiştirilemezse başka biri hatta kızı Sümeyye Erdoğan üzerinden yetki kullanabilsin diye. Bunu geçmişte Turgut Özal ve Süleyman Demirel’de Cumhurbaşkanı olduktan sonra parti üzerindeki etkisini kaybetmemek için denemişti. Partilerinin başına kendilerine yakın isimleri oturtmuşlardı. Unutulmamalı ki eşbaşkanlar parti başkanının tüm yetkilerini örneğin milletvekillerini, parti politikasını belirlemek yetkisine sahip.
Haber Kaynağı: Sözcü
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder