Avrupa, Türkiye’yi gözden mi çıkardı


ALMANYA’da TV ve gazetelerin ana haberleri Türkiye. Televizyon açık oturumlarında, “Türkiye nereye gidiyor” sorusu tartışılıyor.


Oysa daha önce Avrupa’dan Türkiye’ye bakış çok olumluydu. Ekonomisi gelişen, demokrasisi eksiklerine rağmen işleyen örnek Müslüman bir ülke görünümündeydi. Bu olumlu hava şimdi tersine döndü. Gezi olaylarıyla başlayan şüpheli bakış, Avrupa’ya mülteci akını, darbe girişimi ve sonrası gelişmelerle zirve yaptı. Almanya’da çıkan haberleri bir cümleyle özetlemek gerekirse, “Türkiye AB’den uzaklaşıyor.” Önceleri sağ ve muhafazakâr partiler Türkiye’nin AB üyeliğini sorgularken, Alman Sosyal Demokratları ve Yeşiller gibi Türkiye’nin eskiden ateşli AB üyeliği savunucuları bile şimdi “Bu Türkiye AB üyesi olamaz” diyor.


DÜŞ KIRIKLIĞI

Berlin’de meclis koridorlarında konuştuğum üst düzey siyasetçiler, “Türkiye’den çok endişeliyiz. Bu gidişin nasıl sonuçlanacağını göremiyoruz” diyorlar. Türkiye, Rus savaş uçağını düşürdüğünde, Almanya eski dışişleri bakanı Yeşillerli Joschka Fischer, bunun Türkiye’yi Avrupa’ya geri kazanmak için bir fırsat olduğunu yazdı. Alman muhalifler, Türkiye’nin AB’den uzaklaşması, Rusya’ya yakınlaşmasından Başbakan Merkel’in Türkiye’yi dışlayan politikasını sorumlu tuttu. Kendi kariyerini riske atma pahasına Merkel, Türkiye’yle mülteci anlaşması yaptı.


Bu sözleşmeyle Merkel, “Mülteci sözleşmesiyle Avrupa’yı Türkiye’ye bağımlı hale getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eline Avrupa’ya şantaj yapacağı bir koz verdi” baskısı altına girdi. Tam da mülteci akınının durduğu, eleştirilerin zayıfladığı bir zamanda darbe girişimi patladı. Özellikle darbe girişimi sonrası gözaltına alınan askerlerin eli yüzü yaralı fotoğrafları, cemaatle bağlantılı oldukları gerekçesiyle onbinlerce memura işten el çektirildiği haberleri Avrupa kamuoyunda Türkiye’nin hukuk devleti kurallarına uymadığı izlenimine yol açtı.


VİZE KAVGASI

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun vize serbestisi için AB’den kesin bir tarih istemesi, aksi takdirde mülteci geri kabul anlaşmasını geri çekebilecekleri açıklaması, AB’yi ürküttü.


AB, “Mülteci sözleşmesiyle Türkiye’ye bağımlı oldu, bu nedenle vize serbestisi için gerekli olan 72 şartı yerine getirmeden Türkiye’ye taviz verdi” konumuna düşmek istemiyor. Türkiye’ye karşı AB’de bir güvensizlik oluştu. Ama AB, mülteci sözleşmesini bitiren, üyelik müzakerelerini sonlandıran taraf olmak istemiyor. Özetle, Türkiye AB’den, AB de Türkiye’den düş kırıklığına uğramış görünüyor.


Kaynak: Hürriyet


Haberin Devamı

Avrupa, Türkiye’yi gözden mi çıkardı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder