12 Ağustos İngiltere basın özeti


Image copyright EPA İngiliz basını, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerdeki yeni döneme dair haber ve yorumlara devam ediyor.


Times gazetesinin editoryal görüş sayfasında, Türkiye hakkında, Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi bağlamında ele alınmış bir yazı yer alıyor.


Times: Türkiye, Batı için çok önemli ama NATO’da ayrıcalıklı olamaz



Yazının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hafta içindeki görüşmesi ve görüşmede alınan kararlarla ilgili ayrıntılara yer veriliyor.


Bununsa Batı’yı kaygılandırdığı belirtiliyor.


Yazıda daha sonra özetle şu ifadeler yer alıyor:


“Erdoğan, ABD’de sürgünde bulunan vaiz Fethullah Gülen’i, kendisini devirmeye çalışmakla suçluyor. Gülen’in iadesini talep ediyor ve Beyaz Saray ile CIA’in onun iplerini elinde tuttuğunu ima ediyor.


“NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, generallerin ayaklanmasından sonraki ilk saatlerde Erdoğan’a desteklerini göstermede yavaş davrandı. AB bu sıralarda, Türk vatandaşlarına Avrupa’da seyahat kolaylığını sağlamasından önce Erdoğan’a, terörle mücadele yasalarını yumuşatması yönünde ısrar etmekteydi.


“Tüm bunlar Türk liderin Batı’ya karşı tutum almasına neden oluyor gibi görünüyor. Putin, darbeden sonra Türk Cumhurbaşkanı’na desteğini açıklamada tüm Batılı liderlerden daha hızlı davrandı. Putin şimdi kendisini Ankara’nın doğal bir ortağı olarak sunuyor ve NATO ittifakına zarar vermeyi hedefliyor.


“IŞİD’e karşı birlikte savaşma planı bile Batı’daki ayrılıkları kışkırtmayı hedefliyor. Askeri operasyonlara Türkiye, anlık istihbarat paylaşımı ve komutanlar arasında iletişimle dâhil olacak. Türkiye, şimdiye kadar Cumhurbaşkanı Esad karşıtı isyancılara yardım ediyordu. Rusya ise Esad’ı destekliyor. Suriye muhalefetindeki birçok kişi bu yardımın yakında kesileceğinden korkuyor.


“Belki Erdoğan’ın Kremlin’e kur yapması, Batı’nın çok daha istekli bir destek sunmasını ve saygı duymasını sağlama çabasıdır. Şüphesiz, Avrupa Birliği, göçmen akışını durdurmak için Türkiye’nin önemli desteğine ihtiyaç duyuyor. Ve Türkiye IŞİD’e karşı mücadele de olmazsa olmaz bir ülke.


“Darbe girişimi sonrasındaki kapsamlı sıkı önlemlere karşın (Geçen ay 50 bin kişi gözaltına alındı ve işten çıkarıldı) Türkiye hayati bir şekilde Batı’nın müttefiki olmaya devam ediyor. Ama Batı şunu da netleştirmeli: Erdoğan kendisi için NATO içinde, arkadaşı Vladimir Putin’e masada söz hakkı verecek, imtiyazlı bir üyelik de yaratamaz.”


Economist: Rusya ile Türkiye arasında uzun vadeli ittifak mümkün değil


Haftalık Economist dergisi de, bugün yayımlanan yeni sayısında Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı ele alıyor.


Yazıda, Türkiye’nin geçen yıl bir Rus uçağını düşürmesiyle iki ülke arasında ilişkilerin bozulduğu, ancak son dönemde ilişkilerin yeniden iyileştiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olayla ilgili mektup gönderdiği, Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde ekonomik ve siyasi ilişkileri yeniden tamir etmek için birçok kararın alındığı belirtiliyor.


Economist, bu yakınlaşmanın farklı ülkelerdeki birçok siyasetçi tarafından Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşması kaygısı yarattığını yazıyor.


Dergi, yakınlaşmaya rağmen iki ülke arasında uzun vadeli bir ittifak mümkün olmadığını öne sürüyor:


“Rusya ve Türkiye arasındaki uzun vadeli sağlam bir ittifak hâlâ mümkün olmamaya devam ediyor. Suriye, kilit sıkışma noktası.”


Economist, iki ülke arasındaki gerilimin, Rus uçağının düşürülmesinden çok önce, Rusya’nın geçen Eylül ayında Esad yönetimini desteklemek üzere Suriye’ye müdahalesiyle ortaya çıktığını belirtiyor.


Dergiye konuşan, dış politika alanında danışmanlık hizmeti sunan uluslararası düşünce kuruluşu Council on Foreign and Defense Policy’den Fyodor Lukyanov Rusya’nın şimdi Türkiye’nin, Suriye’deki isyancılara desteğini azaltmasını istediğini belirtmiş.


Economist bununla birlikte iki tarafın da Suriye konusunda yakında bir politika değişimine girmesini beklemediğini yazıyor.


Dergi, Putin’in Erdoğan’la görüşmeden bir gün önce, Lazkiye yakınlarındaki Rus hava üssüne takviye güç gönderilmesini içeren yeni bir anlaşmayı parlamentoya gönderdiğine dikkat çekiyor.


İngiltere’den Suriye’ye kaçan üç kız öğrenciden biri ‘hava saldırısında öldü’


İngiltere’nin başkenti Londra’dan geçen yıl IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giden üç kız öğrenciden birinin Suriye’deki bir hava saldırısında öldüğüne dair haberler, bugünkü İngiltere gazetelerinin tümünde önemli yer tutuyor.


Kızın ailesinin avukatıyla da görüşen Guardian’ın haberinde özetle şu ifadeler yer alıyor:


“Geçen yıl IŞİD’e İngiltere’den katılmak üzere kaçan bir kız öğrencinin, Suriye’deki bir hava saldırısında öldüğüne inanılıyor. Kızın muhtemelen kaçmayı planlarken öldüğü düşünülüyor.


“Kadiza Sultana, Şubat 2015’teki yarıyıl tatilinde, arkadaşları Shamima Begum ve Amira Abase ile Bethnal Green’deki evinden ayrılmıştı. ITV News, kızın bu yıl, terör örgütünün kalesi Rakka’daki bir hava saldırısında öldüğünün düşünüldüğünü bildirdi.


“Kız kardeşi Halima Khanom kanala yaptığı açıklamada, ‘Bunu bir bakıma bekliyorduk. Ama en azından daha iyi bir yerde olduğunu biliyoruz’ dedi.


“Ailenin avukatı Tasnime Akunjee Guardian’a, kızın muhtemelen birkaç hafta önce öldüğünü düşündüklerini söyledi.


“Kadiza Sultana’nın ailesi ve Rakka sakinleriyle bazı konuşmalarını aktaran ITV, kızın kentteki hayatla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını ve sınır üzerinden dönüş yolunu bulup sonunda da İngiltere’ye gitmeyi planladığını söyledi.”


Daily Telegraph ise Sultana’yla ilgili şu bilgilere ulaştığını aktarıyor:


“Kızların hızlı bir şekilde İslamcı militanlarla evlendiği ve başlarda yeni ailelerinde mutlu oldukları iddia ediliyor. Ancak Daily Telegraph geçen Temmuz ayında, cihatçıların radikal ideolojisinin aşılanması amacıyla iki ay boyunca kilit altında tutulduğunu ortaya çıkarmıştı.


“Sultana’nın Somali kökenli bir Amerikan savaşçıyla evlendiği ama adamın Rusya destekli Suriye güçleriyle savaşırken öldüğü anlaşılıyor.”


Kaynak: BBC Türkçe


Haberin Devamı

12 Ağustos İngiltere basın özeti
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder