Alternatif Bayram Menüsü 3


Az zamanda çok lezzetli sofralar kurmak isterseniz bu tarifler emrinize amade efendim…



Tavuklu Fındıklı Pilav:



2 parça kemiksiz tavuk but

2 su bardağı pirinç

10 diş sarımsak

 2 avuç fındık

2 su bardağı su

1 küp tavuk suyu

6 çorba kaşığı zeytinyağı

1 dolu çorba kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber


Servis için;


7-8 dal maydanoz


  Tavuk pilav sokak satıcılarındaki en lezzetli yemeklerden. Bu tarif de haşlanmış tavuğun suyuna yapılan, o pilavdan esinlenilerek ortaya çıkan lezzetli bir pilav tarifi. 10-15 dakikada hem ana yemek hem de pilavı bir arada hazır olabiliyor. Daha da iyi tarafı nohut yerine fındıklı olunca bir taraftan da tatlar uçuyor. Umarım hoşunuza gidecek.


Daha lezzetli bir parçası olduğu için ben bu tarifte göğüs yerine tavuk but kullandım. 2 parça tavuk budu ister derili ister derisiz olarak, serçe parmak boyutunda doğrayın.


Bir kasede 1 çay kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı toz kırmız biber ile birlikte karıştırın.


Düdüklü tencereye 6 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtın ve tavukları 4 dakikalık bir ön pişirmeyle mühürleyin.


Tavukları kenara alıp tencereye 2 avuç fındığı ve 1 dolu çorba kaşığı tereyağını ekleyip onları da kavurun. Fındık bu tarifin en muzır tarafı. Nohut gibi görünüp “e nerede bunun sürprizi?” dedirtiyor ama ağzınıza atınca hem kıtırtısıyla şaşırtıyor hem de kavrulurken tüm pilava yağını bırakıp lezzetlendiriyor.


Dilimlediğiniz 10 diş sarımsağı ve 2 su bardağı pirinci de ilave edip kavurun.


Üzerine kenardaki tavukları tekrar koyun. Bu şekilde tavuklardan sızan su tüm pilava iyice yayılacak ve lezzetini katlayacak.


2 bardak sıcak suya 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyip, 1 küp tavuk suyuyla birlikte pilava gezdirerek ekleyin.


Düdüklü tencerenin yüksek basınç ayarında yüksek basınç ayarında pişirmeye başlayın. Tencerede yeterli basınç oluşup düdük kapanınca altını kısıp 5 dakika daha pişirin.


5 dakikanın sonunda tencerenin altını kapatıp basıncını alın.


Tencerenin kapağını açın ve temiz bir mutfak bezi örtüp demlenmeye bırakın.


Pilav demlenirken siz de sunum için 7-8 dal maydanoz kıyın.


Ben halen çok sevdiğim, memleketimizin güzel alışkanlıklarından biri olan ortadan yemeyi tercih ediyorum. Servis ederken, geniş bir bakır tepsiye tavukları üstte olacak şekilde pilavı yayın.


Üzerine, kıydığınız maydanozları gezdirip ailenizle, sevdiklerinizle afiyetle paylaşın.


Katır Kutur Salata:



1 adet kırmızı marul (polorosso)

1 adet havuç

2 adet yedikule marul

1 adet hindibağ

3 adet taze soğan

2 adet yeşil köy biberi

5 çorba kaşığı uyumlu sos

Taze kişniş dalları

Kavrulmuş susam


Servisi için:


Lavaş

Zeytinyağı


Salata için küçük boy lavaşları yağlanmış mini kek kalıbına yerleştirin ve 200 derecelik fırında 10-15 dakika kıtırlaşana kadar pişirin. Bu şekilde salata servisi için hem şık hem de şeker kaplarınız olacak.


Renkli marul ailesinden polorossoyu elinizle birkaç parçaya kopararak karıştırma kasesine alın. Yedikule marulları kabaca bölerek, hindibağın da üst  yapraklarını aldıktan sonra ayırarak üzerine ekleyin. Sonra 3 adet köy biberini iri doğrayın, 1 havucu da soyacak yardımıyla şerit şerit dilimlere ayırarak salataya ekleyin. Taze kişnişin de dallarını yapraklarından ayırarak kaseye ilave edin. Üzerine Uyumlu Sos’ dan 5 çorba kaşığı kadar ekleyin ve tüm malzemeyi karıştırın. Servisi için fırından çıkarıp soğuttuğunuz lavaş kaplarına salatayı eşit olarak yerleştitin ve son dokunuş olarak 1 tatlı kaşığı susam ve taze kişniş yaprakları serpin.


Alt Üst Şeftali:



1 adet Şeftali

4 adet Baklava Yufkası

1 çorba kaşığı Toz Şeker

1 çorba kaşığı Esmer Şeker

1,5 çorba kaşığı Tereyağı


Tatlınızı pişirebileceğiniz ufak bir emaye tavaya 1,5 çorba kaşığı tereyağı koyup eritin. İnce dilimler halinde kestiğiniz 1 adet şeftaliyi ve 1 çorba kaşığı kadar toz şekeri bir kaba alın ve tavadaki yağın yaklaşık 1 çorba kaşığını alıp bu malzemelerle güzelce karıştırın.4 adet baklava yufkasını tezgaha açın. 1 kat yufkanın üzerine tavada kalan yağı güzelce sürüp, üzerine 1 kat daha yufka koyun ve yufkanın yarısına ½ çorba kaşığı esmer şekeri üzerine serpip, ikiye katlayın. Aynı bir defter sayfası gibi yapın. Böylece 4 katmış gibi iyice kalınlaşmış olacak. Aynı işlemi diğer 2 yufka ile de yapın. Tereyağlı tavanın altını açın ve içine şeftalileri güzelce dizin. İki parça halindeki yufkayı şeftalilerin üzerine artı işareti olacak şekilde yerleştirin.. Dışarıda kalan parçalar olursa tavanın içine doğru kıvırın. Çok düzgün olmasına gerek yok ama yufka ile meyve arasında hava kalmamasına dikkat edin yeter. 2 dakika piştikten sonra bir kapakla ters çevirin ve yufka tarafı da çıtırdayana kadar, yaklaşık 1-2 dakika pişirin. Mutlaka kaymak, vanilyalı dondurma veya krema alternatiflerinden birisiyle servis edin. Soğukken bile çok lezzetli olacak bu altı üstü şeftaliyi sıcak yemenizi tavsiye ederim.


Kaynak: Refika’nın Mutfağı


Haberin Devamı

Alternatif Bayram Menüsü 3
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder