Bayram sofralarınızı şenlendirecek menüler hazırladık sizler için. Kolay kadayıf mantının hem yapımı kolay hem de çok lezzetli yanına da fesleğenli humusu çok yakıştırdım. En sonda da sofranıza damgasını vuracak çikolatalı helvam var. Şimdiden afiyet olsun…
Kolay Kadayıf Mantı:
Mantı için,
Kadayıf, 250 gr
Dana kıyma, 200 gr
Köfte baharı, 2 çay kaşığı
Karabiber, 1 çay kaşığı
Pul biber, 1 çay kaşığı
Kimyon, 1 çay kaşığı
Tuz, 1 çay kaşığı
Maydanoz, 6-7 dal
Zeytinyağı, 2 çorba kaşığı
Yoğurt için,
Yoğurt, 1 su bardağı
Sarımsak, 2 diş
Tuz, ½ çay kaşığı
Karabiber, ½ çay kaşığı
Sos için,
Biber salçası, 1 dolu çorba kaşığı
Domates suyu, 1/3 su bardağı
Nane, 2 dal
Kekik, 3-4 dal
Tuz, ½ çay kaşığı
Pul biber, ½ çay kaşığı
Karabiber, ½ çay kaşığı
Tereyağı, 1 çorba kaşığı
Zeytinyağı, 2 çorba kaşığı
Servis için,
Taze kekik
Taze nane
Kimyon
Kadayıf mantının benim hayatımda çok önemli bir yeri var. Kadayıfı malzeme olarak çok sevmemin yanı sıra benim için tüm yolculuk bu yemekle başladı diyebilirim. İlk kitabımda ve tv programımda yaptığım kadayıf mantı tarifime, kolay bir yapım tekniği geliştirdim. Bu şekilde tadı neredeyse aynı ama yapım süresi neredeyse yarıya düşen bir tarif oluştu.
Tarifteki en önemli teknik fark, kadayıfların tek tek sarılmayıp, büyük bir rulo haline getirilmesi ve ardından bıçakla dilimlenmesi. Malzeme olarak da kıyma harcının içine konan galeta ununun olmaması.
200 gr kıymaya, 2 çay kaşığı köfte baharı, 1’er çay kaşığı karabiber, tuz, kimyon, pul biber ekledikten sonra köfte kıvamına gelene kadar yoğurun. Kıydığınız 6-7 dal maydanozu da ekleyip, 1 dakika daha yoğurun.
250 gr kadayıfı 30 cm uzunluğunda tutamlar halinde ayırın ve 30×30 cm büyüklüğünde iki adet kare olacak şekilde kadayıf tutamlarını tezgaha yan yana dizin. Köftenizi iki eşit parçaya bölüp, her bir parçayı incecik sosis şekline getirin. Bunları yatay bir şekilde kare kadayıf parçalarının üzerine koyup sırayla rulo yapın. Yaptığınız ruloları 2-3 tur çevirseniz yeterli olacaktır, fazla kalın olmamalı. Ruloları bıçakla dilimleyin. Orijinal kadayıf mantı topları gibi olmasa da piştiğinde görüntüsü neredeyse aynısına benziyor. Topların üzerine tuz gezdirin.
Fırın tepsisini 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Hazırladığınız kadayıf toplarını fırın tepsisinin üzerine dizip, fırının 230 derece ızgarasını yakın. Kadayıf topları 6 dakikada kızarıp, pişecektir. Ara ara karıştırarak ve ters çevirerek, her tarafının kızardığına emin olun.
Oda sıcaklığındaki 1 su bardağı yoğurdu çırpın ve krema kıvamına getirin. 2 diş sarımsağı, yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiberle havanda dövüp yoğurda ekleyin. Ağız tadınıza göre daha tuz ekleyebilirsiniz.
Sosu için; tavaya koyduğunuz 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 dolu çorba kaşığı biber salçası, 1/3 su bardağı domates suyunu ateşe koyun ve malzemeler kaynayıp birbirlerini kabul edinceye kadar karıştırın. İçine yarımşar çay kaşığı karabiber, tuz, pul biber, 2 dal nane ve 3-4 dal kekik ekleyin. Kadayıf mantınızı bir tabağa alıp, yoğurdunu ve sosunu ekleyerek servis edebilirsiniz. Soslarla tabağı ‘kirletmeyi’ unutmayın! Üzerine taze kekik, nane ve kimyon eklediğinizde iştah kabartan görüntüsüyle kolay kadayıf mantınız hazır!
Fesleğenli Humus:
400 gr Haşlanmış nohut
45 gr Fesleğen
100 gr Tahin
54 ml Limon Suyu
50 ml Su
5 gr Sarımsak
45 gr Zeytinyağı
8 gr Tuz
Servis için,
30 gr Kaju
1 gr Pul Biber
10 gr Zeytinyağı
Yenilebilir Çiçek
Haşlanmış nohutun kabuklarını soymak için pirinç yıkama kabına koyun ve elinizle ovuşturun. Suyunu süzerken kabuklar süzgeç kenarında toplanacaktır ve ayıklamak kolaylaşacaktır. Bu şekilde bir kaç kez yıkayınca kabukların hemen hemen hepsinden kurtulabilirsiniz.
Nohutları süzün.
Ardından nohut, sarımsak, tahin, su, limon suyu, zeytinyağını ve tuzu mutfak robotuna koyun ve hiç tane kalmayınca kadar karıştırın.
Fesleğenleri havanda iyice dövün. Yeşil sularını bırakmalılar. Humusa rengini en çok bu su verecektir.
Havanda dövdükten sonra humus karışımından havanın içine alıp tüm fesleğeni sıyırın ve tekrar robota ekleyin.
Tekrar karıştırıp yeşil rengin her tarafa yayılmalı.
Fesleğen yaprakları da tane kalmayana kadar çalıştırın.
30 gr kajuyu iri parçalara ayırıp 3 dakika kadar kavurun.
Humusu servis kabına koyup üzerine kavrulmuş kajulardan koyun.
Pul biberi serpin ve zeytinyağını gezdirin.
Yanında ekmek ve yenilebilir çiçekle birlikte servis edin.
Çikolatalı Helva:
1 su bardağı irmik
50 gr bitter çikolata
1/2 bardak su – 150 ml su
1/2 bardak süt – 150 ml süt
2/3 bardak toz şeker – 200 gr toz şeker
4 çorba kaşığı kakao – 25 gr kakao
2 çorba kaşığı file badem – 30 gr file badem
1 çorba kaşığı tereyağı
2-3 damla fındık şurubu
Servis için:
4 top dondurma
File badem
Bu tarifin güzelliği çok geleneksel bir lezzeti çok küçük bir dokunuşla bambaşka bir şey haline dönüştürmesi. Böyle tarifleri çok seviyorum. Mutfağımızın yeni bakış açılarıyla ne kadar daha zenginleşebileceğini gösteriyor bizlere.
Helvayı kavuracağınız tencereye 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip eritin. İçine 1 su bardağı irmik ekleyip, eze eze kavurun. İrmik rengini değiştirmeye başlayınca 30 gr file bademi de ilave edip iki dakika daha kavurmaya devam edin.
Bir sos tenceresinde 200 gr, yaklaşık 2/3 su bardağı toz şeker, 150 ml, yaklaşık yarım su bardağı su, 150 ml, yaklaşık yarım su bardağı süt, 25 gr, 4 çorba kaşığı kakaoyu ekleyip ocağın üzerine koyun ve ısınması için altını yakın. Sos ısınınca altını kapatıp içine 50 gr bitter çikolata ekleyip, karıştırın. Çikolata sosun içinde eriyince 2-3 damla fındık şurubunu ekleyin ve bütün karışımı irmik tenceresine döküp bütün malzemeler bir araya gelene kadar 30-40 saniye daha altı açık bir şekilde karıştırın. Ardından demlenmesi için tencerenin altını ve kapağını kapatıp 30-40 dakika bırakın.
Helva dinlendikten sonra servis etmek için çukur bir kabın içine kabın tamamını kaplayacak ve uçlardan dışarı sarkacak şekilde streç film yerleştirin. Yaklaşık 2 çorba kaşığı helva ekleyip, kaşığın arkası ile düzleştirin. Kabın tamamına helvanın yayıldığına emin olun ve içine 1 top dondurma koyun. Üzerine dondurmayı kaplayıp, kabın tamamı dolduracak kadar helva yerleştirin. Dışarı doğru taşan streç filmi üzerine kapatıp helvayı iyice düzleştirin. Sonra streç filmi tekrar açın ve çukur kaseyi servis tabağınıza ters çevirip, tamamen streç filmden ayırın. Son olarak üzerlerine file badem serpin. Çikolatalı helvanız tatlı yiyip tatlı konuşmanız için yemeğe hazır.
Kaynak: Refika’nın Mutfağı
Haberin Devamı
Alternatif Bayram Menüsü 1
0 yorum:
Yorum Gönder