EFT, Havale Nedir ve Nasıl Yapılır?


Bir banka hesabından başka bir bankaya yapılan para gönderimi Elektronik Fon Transferi ya da EFT olarak adlandırılır. Aynı bankadan aynı banka içerisinde yapılan para gönderimi ise havale olarak adlandırılır.

Örneğin, para gönderimi A bankasından B bankasına yapılıyorsa bu EFT‘dir. Fakat A bankasından yine A bankasında bulunan bir hesaba para gönderimi yapılıyorsa bu işlem havale olarak adlandırılır. EFT ve havale arasındaki fark özetle bu şekildedir.


Havale ile yapılan para gönderimi 7 gün 24 saat ve tatil günleri de olmak üzere karşı hesaba saniyeler içerisinde geçer.


EFT ile yapılan para gönderimi ise yalnızca bankaların mesai saatleri içerisinde ve belirlenen EFT saatleri aralığında karşı hesaba geçer. EFT işlemleri için de havale işlemlerinde olduğu gibi 7 gün 24 saat ve tatil günlerinde gönderilebilir fakat EFT ile gönderilen para yalnıza bankaların EFT saatleri içerisinde karşı hesaba geçer. Örneğin, hafta sonu pazar günü yapılan bir EFT, ilk iş günü bankaların mesai saatlerinin başlamasıyla alıcı hesaba ulaştırılır.


Hem alıcının hem de sizin hesaplarınız aynı bankada bulunuyorsa havale işlemi yapabilirsiniz. Aynı bankadan aynı banka içinde yapılan havale işlemlerinden bankalara göre değişebilse de genellikle ücret alınmaz.


Havale işlemleri bankanızın; şubelerinden, ATM’lerinden, internet ve telefon bankacılığı kanalları yoluyla yapılabilir. Havale ile para transferi yapmak için parayı göndermek istediğiniz alıcının IBAN veya Şube ve Hesap Numaralarına ihtiyacınız olacak.


IBAN ile para transfer işlemi yapmak için; alıcının IBAN numarası ve Adı Soyadı bilgilerini bilmeniz yeterli.


Hesap numarası ile para transfer işlemi yapmak için; alıcının adı soyadı, banka adı, şube numarası ve hesap numarası bilgilerini bilmeniz yeterli.


Şubeden havale yapacaksınız, yukarıdaki alıcı bilgilerinden herhangi birini banka yetkilisine vermeniz yeterlidir. Bankanızın ATM, internet şube, mobil uygulama veya telefon bankacılığından havale yapacaksanız; karşınıza gelecek seçeneklerden para aktarma, para gönderme veya para transfer opsiyonunu seçmelisiniz. Daha sonra IBAN veya hesap numarası ile gönderme tercihinizden herhangi birini seçerek istenilen bilgileri girmelisiniz. Bu işlemlerin ardından göndermek istediğiniz tutar alıcı tarafa 1 dakikadan daha kısa sürede ulaşacak ve havale işleminiz de tamamlanacaktır.


Para göndermek istediğiniz alıcının banka hesabı sizinkinden farklıysa EFT yapabilirsiniz. EFT işlemleri bankalar tarafından çoğu zaman ücretlendirilir. Tüm alıcı bilgilerini girip, onay aşamasına geldiğinizde bankanızın sizden ne kadar EFT ücreti aldığını görebilmeniz mümkün olacaktır.


EFT yapmak için alıcının IBAN numarası, IBAN numarasını bilmiyorsanız; banka adı, şube numarası ve hesap numarası bilgilerini bilmeniz gerekiyor. EFT’yi şubeden yapacaksanız, bu bilgileri banka yetkilisine vermeniz yeterli olacaktır. Bankanızın ATM, internet şube, cep uygulama ya da telefon bankacılığı kanallarını yoluyla gönderim yapacaksanız; karşınıza gelecek seçimlerden para aktarma, para gönderme veya para transfer opsiyonunu seçmeniz gerekir. Ardından IBAN veya hesap numarası ile gönderme tercihinizden herhangi birini seçerek istenilen bilgileri girmeniz ve tutar girişinden sonra işleme onay vermeniz yeterlidir. EFT ile yaptığınız para gönderimi bankaların mesai saatleri içinde alıcı hesaba ulaştırılacaktır.


Kaynak: Ekonomist.co


Haberin Devamı

EFT, Havale Nedir ve Nasıl Yapılır?
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder