Dünyanın en değerli şirketlerinden Google’ın üç kredi kartı ve 15.000 dolar sermayeyle kurulduğunu biliyor musunuz?
Google’ın kuruluş hikayesi kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ikilisinin Stanford’da tanışmalarıyla başlıyor. Resmi olarak 1998 yılında kurulan Google’ın ilk resmi sermayesi de Sun şirketinin kurucu ortaklarından Andy Bechtolsheim tarafından yazılan 100.000 dolarlık bir çek olarak kayıtlara geçiyor.
Google, 4 Eylül 1998’de Kaliforniya’da şirket kuruluş başvurusunu yapıyor ve Andy Bechtolsheim’ın yazdığı 100.000 dolarlık çek şirketin resmi hesabına yatırılıyor. Çoğu kimse şirketin ilk sermayesinin 100.000 dolar olduğunu ve sermayenin Andy Bechtolsheim tarafından sağlandığını biliyor. Google’da kendi sayfasında kuruluş hikayesini ve sermayesini bu şekilde anlatıyor.
Oysa ki pek az kişi tarafından bilinen ve sır olmayan bir gerçek var. Google’ın ilk sermayesi Andy Bechtolsheim’ın şirket adına bir çekle yazdığı 100.000 dolar değildi. Google’ın resmi olmayan ilk sermayesi 15.000 dolardı ve bu sermaye Google kurucularının kredi kartlarından finanse edilmişti.
Resmi kuruluşundan önce Standford sunucularında çalışan arama motoru zamanla çok fazla bant genişliği kaplamaya ve ihtiyaçlara cevap vermemeye başlayınca, donanım ve bant genişliği ihtiyaçlarını karşılamak adına Page ve Brin kendilerine ait kredi kartlarını kullanmışlardı. 15.000 dolarlık harcama için üç kredi kartı kullanılmıştı ve aslında resmi kayıtlara geçmeyen bu harcama da Google’ın ilk sermayesi olmuştu.
Kredi kartlarının avantajları arasına acil durumlarda finansal destek sağlaması gibi özellikler de bulunuyor. Hayal etmek güç olsa da kredi kartları sayesinde dünyanın en değerli şirketlerinden birini kurmak bile mümkün görünüyor. Günümüzde sanıyorum ki ilk sermayesini kredi kartından finanse etmiş bir çok şirket vardır.
Üç kredi kartı ve bugün yaklaşık 143 milyar dolarlık değeriyle büyük bir dünya şirketi… Gördüğünüz gibi kredi kartları aslında sandığımızdan çok daha fazla avantaj sağlıyor.
Kaynak: Ekonomist.co
Haberin Devamı
Kredi kartı olmasaydı, Google da olmayabilirdi
0 yorum:
Yorum Gönder