Elementlerin Görünür Işık Emisyon Spektrumu


Emisyon spektrumu, bir kimyasal maddenin atomlarının veya moleküllerinin yüksek enerji düzeyinden, düşük enerji düzeyine geçerken saçtıkları elektomanyetik radyasyon frekanslarının bütününe verilen bir isimdir. Daha anlaşılır olması adına şöyle anlatalım: Her atomun veya molekülün içerisinde birçok elektron bulunur ve bu elektronlar çeşitli enerji düzeylerinde bulunabilirler. Bir elektronun düşük enerji seviyesinden yüksek enerji seviyesine çıkabilmesi için dışarıdan enerji alması gerekir. Fakat bir elektron, yüksek enerji seviyesinden, düşük enerji seviyesine kendiliğinden geçebilir ve bunu yaparken etrafa foton (ışık paketçikleri) saçar. Bu fotonların frekansı, emisyon spektrumunu oluşturur. Bunların bir kısmı, gözle görülebilir aralıkta (400-700 nanometre dalgaboyunda) yer alır ve bu sayede onları hiçbir araç olmaksızın görebiliriz.


Bu tablo, kimyasal elementlerin görünür aralıkta saçtıkları radyasyonun dalgaboylarını göstermektedir. Elbette, her bir dalga boyu, farklı bir renge denk gelmektedir.


Dikkat edecek olursanız, etrafımızdaki cisimlere renk veren birçok kimyasalın geçiş elementlerinden oluştuğunu göreceksiniz. Tabii ki birçok metal ve ametal de hayatımıza renk katıyor!


Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)


Kaynak: Evrim Ağacı


Haberin Devamı

Elementlerin Görünür Işık Emisyon Spektrumu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder