Google yurtdışında 16 Mart’ta ünlü kadın astronom Caroline Herschel ‘in doodle’ını yaptı. Uranüs gezegenini keşfeden William Herschel’in kız kardeşi olarak bilinse de Caroline Herschel ‘de kendi çapında önemli bir astronomdur. Caroline Lucretia Herschel 16 Mart 1750’de Almanya’da doğdu. Çok çocuklu bir ailenin 8. Çocuğu ve dördüncü kızı olarak dünyaya geldi. 1772 yılında erkek kardeşi William ile İngiltere’ye gelen Caroline müzisyen abisinin astronomiye giderek artan ilgisine ortak olmuştur. Abisine bu büyük gök cisimi avında yardım eden Caroline, geceleri gökyüzüne hayran kalmıştır. William ile teleskoplar yaparak, gök cisimlerini kataloglandırmışlardır.
Her ne kadar, bu işe William’ın yardımcısı olarak başlasa da, sonrasında giderek kendi bağımsız çalışmalarını da gerçekleştirmiştir. Bu sayede astronomide yeni keşifler filizlenmiştir. Teleskoplar güçlendikçe , daha fazla gök cismi açığa bulunmaya başladı.
Bunlar sadece yıldız değillerdi, bazıları nebulaydı, yani yıldız olmak üzere olan gaz bulutları idi. Herscheller bu nebulaları izlemekte gerçekten uzman olmuşlardı, kendilerini uzak diyarlardaki egzotik bitkileri kataloglayan botanikçilere benzetiyorlardı. Onlar bitkilerin aksine gezegenleri katalogluyorlardı.
Caroline 8 kuyruklu yıldız keşfetti. Gökyüzündeki gezegenlerin dairesel yörüngenlerine benzemeyen , tuhaf elliptik yörüngeli cisimler 18 yüzyıl astronomlarını gerçekten büyüleşmiştir.
Caroline Herschel 1798’de Kraliyet Topluluğu’na bu yıldız kataloğunu bastı. 1725’de kraliyet astronomu John Flamsteed’in ilk bastığı versiyona göre, önemli derece güncellenmiş ve düzeltilmişti.
Bu çalışmalarından dolayı Caroline, 1828’de Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası ile onurlandırıldı. Ayrıca 1835’de fahri üyeliğe getirildi. Bununla beraber Kraliyet İrlanda Akademisi onur üyeliği ve 1846’da Prusya Krallığı’ndan altın bilim madalyası kazanmıştır.
Herschellerin evi bugün Herschel Astronomi müzesidir. Caroline normalde kısa boylu bir kadındır, bunun 10 yaşında yakalandığı tifüsten kaynaklandığı söylenmektedir. Boyu sadece 1,29’du ama başardıkları onun ne kadar büyük bir zekaya sahip olduğunu gösteriyor. 97 yaşında uzun geceler boyu yaptığı gözlemler sonucunda üşüttü ve öldü.
Herschel Uzay Gözlemevi , Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılmış ve işletilmiş bir uzay gözlemevidir. 2009 – 2013 yılları arasında aktif olmuştur. Yapılmış en büyük infrared teleskop özelliğine sahipti. [1] 3,5 metre ayna [1] [2] [3] [4] ve uzak infrared ve milimetre-altı dalgaboylarına hassas araçlar taşımıştır (55–672 µm). Herschel, Avrupa Uzay Ajansı’nın uzay programı için Rosetta, Planck ve Gaia ile birlikte 4 köşe taşından birini oluşturmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri,NASA ile programa katılmıştır [5]
Gözlemevi, 2009 yılının Mayıs ayında fırlatılmasının ardından yaklaşık olarak iki ay sonra Dünyadan 1.500.000 kilometre (930.000 mil) uzaklıktaki Dünya-Güneş sisteminin ikinci Lagrange noktasındaki (L2) yörüngesine oturtuldu.
Kaynaklar:
Bu haber 62 kez okundu
Kaynak: Gerçek Bilim
Haberin Devamı
Astronomiye Yön Veren Bilim Kadını Caroline Herschel
0 yorum:
Yorum Gönder