Problemi bu bakteri çözecek!
Araştırmacılar, şişelerde ve yiyecek kutularında en sık kullanılan plastik türlerinden olan Polyethylene terephthalate (PET) geri dönüşümünün geleceğini oluşturabilecek bir bakteri türü buldular.
Günümüzde Dünya genelinde senelik olarak 45 milyon ton PET plastik üretilmekte sadece bunların yalnız yarısı geri dönüşüm için kullanılabiliyor. Büyük bir çoğunluk da, kendilerini okyanuslarda yada dolgu alanlarında buluyor. PET’in dayanıklılığı yüzünden üretilen bir plastik olması, kendi kendine çözünmesi için 400 senenin üstünde bir vakit geçmesi gerektiği tahmini ile sonuçlanıyor.
Sadece Japonya’daki araştırmacılar tarafınca bulunan ve Ideonella sakaiensis olarak adlandırılan bu yeni bakteri türü, bu durumu değiştirebilir. Araştırmacılar, geri dönüşüm tesislerinden 250’nin üstünde PET örneği ile, mikro organizmaların plastiğin yıkım sürecinde bir rol oynayıp oynamadıklarını inceledi.
Bu araştırma esnasında bakteri ile karşılaşan araştırmacılar, ince bir PET filminin üstüne koydukları bakterinin altı hafta içinde plastiği tamamen yıkabildiğini görmüş oldu. Doğal ki daha kalınca plastiklerin yıkımı, daha uzun sürecektir.
İlginç olan ise, PET plastiklerin insan yapımı olmaları ve 1941 senesinde patenti alınan bu plastik türünün ortalama olarak yalnız 70 senedir kullanılmaları. Bu durum da PET yıkımını elde eden bu bakteri türünün bu kısa süre içinde evrildiğini ve halen evrim süreci içinde yer alabileceklerini öneriyor.
Durum ne olursa olsun, araştırmacıların buldukları bu yeni bakteri türü, plastiklerin geri dönüşümü için daha tabiat dostu bir yöntem ortaya sunmakta ve araştırmacılar bu işlemin hızını artırabilirse, yeni türün öneminin fazlaca daha çok artacağını söylemek mümkün…
Levent Öztürk
Kaynak: CHIP Online
Haberin Devamı
Sorunu bu bakteri çözecek!
0 yorum:
Yorum Gönder