Pandora’nın kutusu: Ehliyet almak!


Son zamanlarda sohbet konularını takip ettiğimde ehliyet almaya hevesli takipçilerimizin “Nasıl ehliyet alırım?” minvalindeki sorularıyla karşılaşıyorum. Yeni sayılabilecek bir zaman diliminde ehliyet aldığım ve bu tip sorular da yoğunlaştığı için bu konu hakkında kapsamlı bir köşe yazısı hazırlama ihtiyacı duydum. Bu köşe yazımda ehliyet almadan önce ve almanız esnasında yapmanız gerekenleri kapsamlı bir şekilde açıklayacağım.

Öncelikle ehliyet yaşı konusunda şu kısmı açıklığa kavuşturmak gerektiği ihtiyacı duyuyorum. Sürücü kursuna kayıt olurken mutlaka 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bugünün tarihini baz alırsak 18 Mart 1998 tarihi ve bu tarihten önce doğanlar fiili olarak ehliyet almaya hak kazanmış oluyorlar. (Yazının tarihinin 19 Mart olduğunu belirtelim.)


Eğer ehliyet almaya hak kazanacak yaştaysanız bir sürücü kursu bulmanız gerekmekte. Bu konuda mutlaka birden fazla yerden fiyat teklifi almanız ve verdikleri hizmeti ince detayına kadar sormanız önemli. Kaç saat teorik ders veriyorlar, kaç saat direksiyon dersi verecekler, kurstaki araçların markası modeli hatta direksiyon hocalarının ne kadar zamandır eğitim verdiğini dahi sorun. Fiyatlar illere göre değişkenlik gösterdiğinden bu konuda rakam vermem doğru düşmez ama diğer kurslardan üçte bir değerinde ucuz olup 15 yıllık, kim bilir kaç yüz kişinin elinden geçmiş aracı kurs aracı olarak yutturmak isteyen sürücü kursu sahiplerini de gördüm. Bu yüzden kursun elindeki araçların mümkün oldukça yeni olmasını tavsiye ederim. Öte yandan kurslar genel olarak 2 hafta teorik eğitim veriyorlar fakat direksiyon eğitiminde farklılık gösterebiliyor. Normalde yasal değil ama eğer araç kullanmasını biliyorsanız 2-3 saatlik kurs aracını tanıma dersleri dışında direksiyon dersi almıyorsunuz, bu da maliyeti etkiliyor. Ama bana soracak olursanız aradaki 100-150 lira için sınavınızı riske atmayın, sonuç olarak eğer ilk sınavda kalacak olursanız belki cebinizden bir o kadar daha para çıkacak.


Kursa kaydolurken istenen bazı belgeler var. Kimlik fotokopisi ve kayıt formlarını kurs kendisi tamamlıyor. Eski adıyla sağlık raporu yeni adıyla sürücü olur raporunu hastaneden, sabıka kaydını e-devletten ve diploma ya da ıslak imzalı, mühürlü öğrenci belgesini okulunuzdan aldıktan sonra bu belgeleri sürücü kursunuza veriyorsunuz ve adınıza bir dosya açılıyor. Bu noktadan sonra kayıt işiniz tamamdır, hayırlı olsun


2 haftalık teorik eğitimin muhtemelen son haftasında (Burada kurstan bilgi alırsanız iyi olur.) sınav ücretini kamu bankalarından birisine yatırıyorsunuz. Bu arada bu ücreti kursunuz da alabiliyor fakat siz yine de bankadan yatırın. Sınav giriş belgenizi kursunuzdan aldıktan sonra belirtilen gün ve saatte yazılı sınavınızı oluyorsunuz. Çok kolay olan yazılı sınavı bitirdikten sonra sınav sonucunuz başarılıysa ilk aşamayı atlattık, şimdi sıra geldi meşakkatli kısma.


Direksiyon sınavına girmeden önce sınav ücretini kursumuza veriyoruz. Direksiyon derslerimizi aldıktan sonra sınavımıza giriyoruz. Burada sıcak kanlı olun, komisyona sıcak bir merhaba deyin, kemerinizi bağlayın ve sınavınıza başlayın! Eğer park etmede ve eğimli yolda kalkışta bir sorun yaşamazsanız %70 oranda sınavı başarılı atlattınız, tebrikler. Talihsizlik bu ya, sınavı atlatamazsanız hiç üzülmeyin. Daha önünüzde 3 hak daha var, bir sonrakinde geçeceksinizdir. Ben komisyonla anlaşamadığım için parkuru tamamlamaya çok yakın bir konumda sınavdan kalmıştım, bu yüzden komisyonla aranızı mümkün oldukça sıcak tutun.


Sınavları geçtiniz ve artık sürücü olmanıza 1 adım kaldı: Sürücü belgenizi almak! İşte aylarca uğraşmanızın ardından en zor ve sinir bozucu kısma geldik. Sürücü kursunuzdan verdiğiniz belgeler ve sertifikanızı alıyorsunuz. İsterseniz cüzi bir ücret karşılığında cemiyet dosyası adı verilen dosyayı sürücü kursunuzdan alıp gerekli belgeleri doldurtabilirsiniz, fakat ben bulunduğum ilçedeki şoförler odasını bulup neredeyse bedavaya bu işlemleri hallettim. Eğer şoförler odası bulunduğunuz yere yakın bir konumdaysa sürücü kursuna fazladan para vermemenizi öneririm, zira şoförler odasından 3 liraya alınan dosyayı kurslar 25-30 liradan başlayan fiyatlardan satıyorlar. Ehliyet harcını ve hizmet bedelini bir bankadan yatırıp kan kartınızı Aile Sağlığı Merkezi’nden aldıktan sonra gerekli bütün belgeler tamamlanıyor.


Bundan sonra geriye randevu almak ve belgeleri emniyete teslim etmek kalıyor. Randevuyu https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresinden alabiliyorsunuz. Fakat sistemde yığılma olduğundan ve açılan randevular 5 dakikaya kalmadan tükendiği için bu işlemi gece 00:00’da yapmanız gerekiyor. Ben 2 hafta uğraştıktan ve uykusuz kaldıktan sonra randevumu alabilmiştim, keza şuanda sistem tek çatı altında toplandığı için daha rahat randevu alınabiliyor.


Randevu günü geldiğinde randevu saatinizden en az 1 saat önce orada olun. Eğer yoksa parmak iziniz sisteme kaydedilecek ve bunun için orada 10-15 kişilik bir sırayla karşılaşacaksınız. Sistemin ikide bir arızalanma durumu da söz konusu olduğundan ötürü ben 3 saat sıra beklemiştim, siz yine de en az 1 saat önce orada olmaya gayret edin. Parmak izi kaydınız alındıktan sonra elinize parmak izi belgesi ve sıra numarası veriyorlar ve beklemeye başlıyorsunuz. İçeriye ehliyet dosyanızı verdikten sonra işlemler tamamdır. Yeni sistemde 2-3 hafta içerisinde ehliyetinizi PTT ile adresinizden teslim alabilirsiniz.


Evet, bütün bu sürüncemeli ve yorucu sürücülük maratonu bu kadar! Artık bir aday sürücüsünüz ve bu sürede fazla hata yapmamaya özen gösterin. Ben ehliyetimi 30 Aralık’ta teslim aldığım için aday sürücü statüsüne girmedim ve bu konuda şanslı sayılırım.


Bu süreç ile ilgili aklınıza takılan ve sormak istediğiniz soruları memnuniyetle cevaplayabilirim. Bunun için konunun altına yorumda bulunmanız yeterli. Herkese güvenli sürüşler, bol şanslar!


Kaynak: Otopark.com


Haberin Devamı

Pandora’nın kutusu: Ehliyet almak!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder