Ulaştırma, Denizcilik ve Iletişim Bakanı Binali Yıldırım, “Bugünlerde yapacağımız bir düzenleme ile alternatiflerden biri kasko ile trafik sigortasının içeriğini bir arada bulundurarak tek bir poliçeye dönüştürüp, yasal boşluktan meydana gelen istismarın önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye sokacağız.” dedi.
2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin üçüncü turunda Ulaştırma, Denizcilik ve Iletişim Bakanlığı, Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü, Informasyon Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Kamu İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.
HIZLI TREN HATTINDA GELİŞMELER VAR
Bütçe görüşmelerinde söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Iletişim Bakanı Binali Yıldırım, 13 yılda 10 bin kilometre demiryolunun tamamen yenilendiğini beyan etti. Yıldırım, “Sinyalleşme seviyesinde yüzde 5’lerden 30’lara, elektrifikasyonda da yüzde 35’lere çıktık. Süratli treni Türkiye’ye getirdik. Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı ülkedir. İngiltere ve ABD’de yok Türkiye’de süratli tren var. Milletimiz süratli treni fazlaca sevmiş oldu. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir-İstanbul hattını tamamladık. 14 şehri süratli trenle birbirine bağlayacağız.” diye konuştu.
ANKARA-SİVAS HIZLI TREN HATTI
Ankara-İzmir süratli tren projesinde çalışmaların hızla devam ettiğini özetleyen Yıldırım, “Ankara-Afyon arası altyapı işleri büyük oranda tamamlandı, Afyon-Uşak, Uşak-Manisa-İzmir etaplarına da bu yıl içinde başlayacağız. Devam eden mühim bir projemiz Ankara-Sivas süratli tren hattı. Şu an 804 kilometrelik seyahat 12 saat sürüyor. Bu hat tamamlandığında hat 405 kilometreye düşecek ve 2 saatte Sivas’tan Ankara’ya gelmek mümkün olacak. Konya-Karaman süratli treni bu yıl sonunda tren çalıştırmaya başlatacağız, gezi süresi 35 dakikaya inecek. Bir başka projemiz Bursa-Bilecik süratli tren projesi. Bu hattın tamamlanmasıyla Bursa’dan Bilecik’e, oradan Ankara’ya gezi süresi yarıdan fazla azalacak. Bu yıl içinde başlanacak hatlar var. Bakü-Tiflis-Kars projesi bu yıl tamamlanacak. Ek olarak Ulukışla-Karaman hattının Adana-Mersin hattının yapımı devam edecek. Yeni hat olarak Halkalı-Edirne yüksek süratli treni inşaatına bu yıl başlıyoruz. Bu proje, Avrupa Birliği İPA fonlarıyla yerli kaynakların bir arada yapılacağı bir proje.” ifadelerini kullandı.
Demiryollarında bir taraftan mevcut hatlar yenilenirken, öteki taraftan da yeni hatların yapıldığına dikkat çeken Yıldırım, yerli demiryolu sanayine ehemmiyet verdiklerini dile getirdi. Yıldırım şunları söylemiş oldu: “Ulusal tren projesi emekleri devam ediyor. Ulusal metro ve ulusal tramvay setlerin tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle yapılması için TÜBİTAK’la emekleri devam ediyor. Rayımızı, bağlantı elemanımızı ve birçok parçayı kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri İngiltere, Pakistan, ABD ve Irak benzer biçimde birçok yere ihraç eder hale geldik. Orta vadede 100 set süratli tren ihtiyacımız var. Bunu Türkiye’de kurulacak fabrikalarda yapmak için hazırlıkları sürdürüyoruz. Bir taraftan da büyükşehirlerin metrolarına destek veriyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Gaziantep olmak suretiyle emekler devam ediyor. Ankara’da Keçiören metrosunu bu yıl sonunda tamamen bitirip hizmete açmış olacağız. İzmir’de bu yıl içinde İZBAN’ı Gaziemir’den Torbalı’ya birleştirdik. Bu bir İzmir Büyükşehir belediyesi ve bakanlık ortak projesi. Torbalı’dan Selçuklu’ya uzatma emekleri devam ediyor. Sonrasında da Bergama’ya.”
Denizciliğin Türkiye’nin geleneksel en mühim sektörlerinden biri olduğun özetleyen Yıldırım, “Türkiye, dünyanın yükünü taşıyan 30 ülke içinde 13. sırada. Tersane sayımız 10 yılda 37’den 77’ye, yat bağlama kapasitemiz 8 bin 500’den 19 bine çıktı. Önümüzdeki 4 yılda yat bağlama kapasitemiz 30 bine çıkacak. Denizcilikte eğitim veren meslek yüksekokulu 10 iken 55’e çıktı. Deniz adamı sayısı 200 bini geçti. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin her tarafında yalnız havalimanı olan şehirler değil; tüm şehirlerde kesinlikle amatör havacılık ve hususi uçuşlar için ufak havalimanı olacak. Tüm illerde bunu yapacağız. Tüm ilçelerde minimum bir tane helikopterimiz olacak. Havacılığın gelecek nesillere daha oldukça sevdirilmek için ihtiyaç duyulan adımları kararlılıkla adımları atacağız.” şeklinde konuştu.
“4,5 HİZMETİ BAŞLIYOR”
1 Nisan’dan itibaren 4,5 G hizmetinin başlayacağını kaydeden Yıldırım, “Burada kullanılan veri yazışma hızı, veri gönderme, yazı ve fotoğraf gönderme işlemleri, mevcut hızın 10 katına çıkacak. Trafikte hız; yıkım, bilişimde hız; bolluk. Trafik ve kasko sigortası ile ilgili son 1,5 yılda bir mesele yaşadığımız ortada. Bunun sebebi bir ekip yasal boşluklardan yararlanarak sigorta kapsamındaki hasarların miktarları arttı. Sigorta şirketleri de buna dayanarak primleri arttırdılar. Bugünlerde yapacağımız bir düzenleme ile alternatiflerden biri kasko ile trafik sigortasının içeriğini bir arada bulundurarak tek bir poliçeye dönüştürüp yasal boşluktan meydana gelen istismarın önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye sokacağız. Emekler devam ediyor. Kısa sürede tamamlamış olacağız.” ifadelerini kullandı. DHA
Haber Kaynağı: Sözcü
Bakan Yıldırm’dan araç sahiplerine iyi haber!
0 yorum:
Yorum Gönder