Ayder Seyahat Rehberi
Rize Ayder Yaylası Gezisi
Karadeniz turlarının mühim duraklarından, Kaçkar Dağları’nın yaylalarına, zirvelerine, saklamış olduğu nefis güzelliklere oluşturulan kapısı Ayder Yaylası. Son yıllarda aşırı yoğun bir gezgin akınına uğrayan ve birçoğumuza nazaran geçmişini aratan Ayder, kendine özgü doğası, kaplıcaları ve eleştiri lokasyonuna bir de kolay ulaşılabilirliği eklenince hızlıca büyüyen bir gezim merkezi oldu. Taflan’ın ortalama 12 yıl önceki anılarıyla şimdi Sulh’ınkileri kıyasladığımızda “Ayder oldukça bozuldu.” sözünün maalesef birçok haklı sebebi var. Ayder seyahat notlarımızda yer edinen mühim detayları verdikten sonrasında gezi anılarımızı daha da detaylandıralım.
Bölge Ayder Yaylası diye anılmaya başlansa da aslına bakarsak hiçbir vakit yayla olarak kullanılmamış, Bölge köylüleri tarafınca yaylalara giderken ve dönerken dinlence yeri olarak kullanılmıştır. Ayder’in meşhur kaplıcasının ve hakikaten fazlaca leziz suyunun geçmişi ise Osmanlı’dan beri bilmektedir ve azca yazılı kaynak üreten bir millet olmamıza karşın kayıtlarda yer almakta. Bölgede yüzyıllardır yaylalarda yaşayan ve saklı kalmış hayatlar hakkında ne yazık ki bilgimiz sınırı olan. Mesela, Ayder de dahil olmak suretiyle yaylaların çoğunun etimolojik kökeni Ermenice’den geliyor. Fakat bölgedeki eski yaşamla ilgili hikayeler kulaktan kulağa anlatılan hikayelerden ibaret. Günümüzde ise Ayder’in esasen bir gezim merkezine dönüştüğünü kabul edersek bölgedeki öteki yaylalarda da insan yaşamı giderek azalmakta ve planlanan değişimlerle yalnız “gezinsel” olmaya doğru ilerlemektedir.
Ayder Nerededir?
Ayder, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır. Çamlıhemşine’e 19 km uzaklıkta, yükselti olarak 1350 m yüksekliktedir.
Ayder’e Iyi mi Gidilir?
Ayder’e yaz-kış ulaşım mümkün. Çamlıhemşin’den asla kesilmeden asfalt bir yolla Ayder’in içine girilebiliyor.
Ayder’e en yakın havalimanı Trabzon’da. Trabzon’un Ayder’e mesafesi ortalama 165 kilometre.
Eğer Ayder ile birlikte çevredeki yaylaları da ziyaret etmeyi planlıyorsanız en iyi seçenek, 4×4 ve altı yüksek bir otomobil kiralamak. Vasıta ile Ayder’e ulaşım oldukça kolay. Trabzon havalimanından otomobilinizi kiralayıp sahil şeridini takip ederek Pazar ilçesine, sonrasında da Çamlıhemşin üstü Ayder’e varabilirsiniz.
Trabzon’dan Ayder’e toplu taşıma ile gelmek için de değişik seçenekler mevcut.
Trabzon’a asla uğramayacaksanız havalimanından kalkan minibüslerle Rize’nin Pazar ilçesine gelebilir, sonrasında da otuz dakikada bir kalkan Ayder minibüslerine binebilirsiniz.
Trabzon’un kent merkezinde ise terminale gelip ortalama otuz dakikada bir kalkan Hopa otobüslerine binip Pazar ilçesine gelebilirsiniz.
Trabzon-Pazar arası ortalama 2 saat, Pazar-Ayder arası ise ortalama 50 dakika sürüyor.
Ayder’de Gezilecek Görülecek Bölgeler
Çevresi ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı Ayder’de kalabalıktan fırsat bulabilirseniz keyif yapmaktan başka bir şey yok. Bu sebeple artık birçok seyyah bizim de yaptığımız benzer biçimde Ayder’de asla zaman geçirmeyip yalnız konaklama noktası olarak kullanıyor ve her gün çevredeki yaylalara çıkıp yürüyüş yapıyor. Bizce de açıkçası Ayder’in en güzel yanı Kavrun, Huser, Avusor benzer biçimde yaylaları günübirlik gezip gece Ayder’de konaklamak. Bir dahaki sefere Ayder’i pas geçip direkt yaylalarda konaklamayı da düşünmedik değil. Kimi zaman Mecidiyeköy’ü özletecek kalabalıklara karışmak, yere çöp atmamak benzer biçimde kolay görgü kurallarını sağlayamayan insanlarla aynı alanı paylaşmak rahatlık kaçırtabiliyor. Son yıllarda sayıları oldukça artan, arkasında 3’er eşi ile gezen varlıklı Arap turistleri de insanoğlunun “rahat” iken görmek isteyeceği manzaralardan değil bizce.
Bölgedeki insanoğlu duyarlı davranmaya çalışsa da kontrolsüz gelişen gezim, Ayder’i güzel duyu değerleri düşük ve doğallığı gittikçe azalan bir yere dönüştürmekte. Azca ilerideki derelerden hayatınızda içebileceğiniz en güzel sular akarken pet şişelerde su satılması, bal, tereyağ benzer biçimde ürünlerin doğallarının hiçbir yerde satılmaması, mısır ekmeğinin 7 TL ek ücretle satılması benzer biçimde mevzular bizi hakikaten hayal kırıklığına uğrattı. Bölge halkı için Ayder’in ekonomik anlamda önemi büyük bunu kabul ediyoruz fakat büyürken kalitenin azalması üzücü. Ahşap evler yer yer güzel duyu düzeni korusa da bu mevzuda da yeterince denetim olmadığı aşikar. Ayder süresince ortadan geçen asfalt yol her saniye dolu ve yoğun bir trafik oluşuyor. Ikimiz de ilk vardığımız anda arabaların içinde kalıp bunalınca kendimizi ilk minibüsle Kavrun Yaylası’na atmıştık.
Birazcık içimizi boşalttıktan sonrasında Ayder’in güzelliklerine dönecek olursak, Ayder bilhassa sis indiğinde başka bir havaya bürünüyor. Dağlardan inen sis etrafı kapladıkça çirkin evler, reklam panoları, bağırış çağırış dinip olması ihtiyaç duyulan güzelliğe kavuşuyor. Bir öteki naturel güzellik ise Gelintülü Şelalesi. (Bu adı verenin hakikaten ağzına sıhhat. ) Süzüle süzüle inen şelaleyi seyretmek oldukça keyifli, doğal olarak aynı anda arkanızdan gaza basıp geçen bir otomobil canızı sıkmazsa.
Ayder gezisi esnasında yapılabilecek aktivitelerden biri zipline. Fırtına Deresi üstünde kurulmaya başladıktan sonraya Ayder’e de sıçrayan bu her insana uygun, hafifçe adrenalin keyifli olabilir. Birazcık daha aksiyon isterseniz, Ayder’den kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz, Çamlıhemşin ile Ardeşen içinde yer edinen sayısız raftingçilerden birini seçerek Fırtına Deresi üstünde rafting yapabilirsiniz. Türkiye’nin en iyi rafting parkuları yazımızda buna değinmiştik.
Ayder’de Konaklama
Ayder’de fazlaca sayıda pansiyonda konaklama seçeneği bulunmaktadır. Biz ise tabiatın tadını daha oldukça çıkarabilmek adına çadır atmayı tercih ettik. Çadır atmak için en iyi bölge Ayder’in yukarısında yer edinen Kalegon Mevkii’nde bulunuyor, burada ücretsiz bir şekilde (aslına bakarsak yasak) kamp kurabileceğiniz benzer biçimde, kamp kurabileceğiniz tesisler de mevcut. Biz Ihlamurlar Altında – Ayder Camping’de kaldık ve günlük şahıs başı 20 TL ödedik. Tesisteki dostlar sağolsun oldukça yardımcılardı ve fazlasıyla memnun ayrıldık.
Barıncak seçeneklerinde değişik fiyat seçenekleri bulmak mümkün fakat oldukça ucuz seçeneklerin olmadığını da söylemek gerek. Oda tutarları averaj 100 TL’den başlıyor. Çevresinden birazcık izole ve Ayder’in girişindeki keşmekeşten uzakta, tepe bölgelerde yer edinen pansiyonları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Deneyimlerinizi yorum olarak yazarak, seyyah dostlara destek olursanız oldukça seviniriz.
Ayder’den Yürüyüş Rotaları
Ayder’den Hazindak Yaylası‘na ortalama 4 saat devam eden 3650 metrelik bir patika bulunuyor. Biz denemedik, sıkıntılı fakat orman içinden gidildiği için de keyifli bir rota olduğu söyleniyor.
Ayder’in Kalegon Mevkii’ne çıkarken bir patika da Huser’i işaret ediyordu, fakat zorluğuyla ilgili bilgimiz yok malesef, işarette 4 km yazıyordu.
En kolayı ise, Ayder’in merkezinden tepedeki ormanlık bölgeye uzanan patikaları izlemek ve birazcık içerilere karışıp orman havası almak.
Ayder’den Yaylalara Seyahat
Ayder’den yazları 2 yaylaya minibüs bulunuyor. Kavrun Yaylası’na ortalama saat başı minibüs bulunurken, Avusor Yaylası’na günde 1 kez gidiş geliş mümkün. Detaylarını yazdık; Kavrun Yaylası ve Avusor Yaylası.
Herhangi bir araçla Ayder’e ulaşmak mümkün fakat yaylalara çıkmak için altı yüksek bir vasıta koşul. Ayder’den Galer Düzü’ne ulaşıp buradan Huser, Çeymakçur, Palakçur, Kavrun ve Avusor Yaylalarına çıkan yollar takip edilebilir. İsteyen bu yolları yürüyerek de kat edebilir doğal ki fakat sıkıntılı olacaktır. Yürüyüş yoluna çıkıp otostopla gelen giden otomobillere atlayarak da çevre yaylaları gezebilirsiniz. Yollarda pek fazla insan olmadığı için otostop oldukça yaygın.
Son Söz
Dağcılık deneyimi olmayan gezginler olarak söylememiz gerekir ki, dağların ve tabiatın hazzını almak için Kaçkarlar nefis bir başlangıç. Kaçkar Dağları ve bu bölgedeki yaylalar dünya genelinde güzelliğe haiz bölgeler. Yaptığımız yürüyüşlerde hem dağcılığın hazzını küçük da olsa tatmış, hem doğada konaklamanın, hem de tertemiz insanlarla tanışmanın zevkine varmış olduk. Ülkemiz maalesef naturel alanlarını turizme açma mevzusunda fena bir sicile haiz. Ayder de hemen hemen Trabzon’daki Uzungöl benzer biçimde tamamen kaybedilmiş olmasa da orijinalliğini büyük seviyede yitirmiş bir yer. Devlet’e düşmüş olduğu kadar yaşayan yerlilere ve biz gezginlere de buraları koruma görevi düşüyor.
Yollarda tanıştığımız birçok insan yöreye her yıl geldiğinden bu dağlardan, yaylalardan yaşam boyu kopamadıklarından bahsetti. Bizim için de daima hayal edilecek ve yeni planlar yapılacak bir bölge olacak Kaçkarların bu hususi noktaları. Bir dahaki gidişimizde de aynı güzellikleri gizlemesi, insan hırsına kurban gitmemesi dileğiyle.
Kaynak: Keşfetsene
Haberin Devamı
Ayder Gezi Rehberi
0 yorum:
Yorum Gönder