Kanal İstanbul projesinde vurgun iddiası

Kanal İstanbul’un hükümete yakın iş adamlarına milyonlarca liralık rant imkanı sağladığı ortaya çıktı. Bir TOKİ çalışanının ihbarı ile gündeme gelen arazi vurgunu için şirkete, 110 milyon liralık vergi cezası kesildi.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre, AKP Hükümeti’nin 2011 yılı seçimleri öncesinde açıkladığı Kanal İstanbul Projesi’nden de, “rant vurgunu” çıktı. Hükümete yakınlığı ile bilinen ünlü bir iş adamının Kanal İstanbul Projesi açıklanmadan önce projenin hayata geçeceği alanda yüklü miktarda arazi topladığı belirlendi. Ve projenin açıklanmasının ardından da arazileri satan yandaş patronun bu işlemden dolayı milyonlarca liralık kar elde ettiği belirlendi. Satılan arazilerin sadece vergisi 110 milyon lira tuttu. Kanal İstanbul’daki ilginç kupon arazi vurgunun hikayesi şöyle:

TOKİ BÜROKRATI İHBAR ETTİ

Kanal İstanbul Projesi’ndeki arazi vurgunu TOKİ bürokratının ihbarı sonucu gün yüzüne çıktı. Proje ile ilgili çalışma yapan TOKİ bürokratı, bir inşaat şirketinin daha proje açıklanmadan projenin geçeceği alanın çevresindeki arazileri topladığını öğrendi. Ve bunun üzerine, şirketle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’na bir ihbar mektubu gönderdi. Aynı mektup devletin değişik kurumlarına da gönderildi. Yani vatansever bürokrat, arazi toplayan şirketi ihbar ederek, projenin önündeki arsa sıkıntısını da çözmek istedi. Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri de, rutin işlem olarak ihbarda yer alan arsa alımlarını incelemeye başladı. Olay sadece arsa alım satım işlemleri açısından değerlendirilerek, vergi kaybı hesaplandı. Yapılan inceleme soncunda şirkete, Kanal İstanbul Projesi’nin çevresinden alınan arsalardan dolayı 110 milyon liralık vergi çıkarıldı. Yani şirketin, projenin geçeceği köylerden satın aldığı arsaları satarak milyonlarca liralık rant elde ettiği belirlendi.

ARSA RANTÇISI YANDAŞ PATRON ÇIKTI

Verginin kesilmesinin ardından, olay bir anda büyüdü. Arsaları bir paravan şirket üzerinden satın alan patronun hükümete yakın bir iş adamı olduğu belirlendi. Olay hükümet üyelerine kadar iletildi. Vergi cezası da kesildiği için, olay gizlenemedi. Bunun üzerine verginin merkezi uzlaşma komisyona sokulması kararlaştırıldı: Ancak, muhalefet partilerinin bazı hükümete yakın iş adamlarının vergi borçlarının sıfırlanmasına yönelik eleştirileri nedeniyle, 110 milyon liralık vergi cezası merkezi uzlaşmaya konulamadı. Dosyanın yaklaşık 6-7 aydır beklemede olduğu öğrenildi.

 

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1TKjnZM
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder