Türkiye geçen yıl 17 Aralık sabahına, 4 bakan çocuğuna yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla yapılan operasyonla uyandı. Bakan çocukları İranlı işadamı Reza Zarrab ve Ali Ağaoğlu gibi çok sayıda isim gözaltına alındı.
Bakan çocuklarının evlerinde deste deste dolar ve euronun yanı sıra para sayma makineleri ve kasalar çıktı. Halkbank Müdürü’nün evinde de ayakkabı kutuları içerisinde 4,5 milyon dolar bulundu.
İktidarın ‘darbe’ diye nitelendirerek örtbas etmeye çalıştığı operasyon sonrası birçok hukuksuzluğa imza atıldı. Soruşturma savcıları görevden el çektirildi, operasyonu yürüten polisler gözaltına alındı. Birçok yasa değiştirildi ve 53 şüphelinin tamamı serbest bırakıldı.
Ardından, yolsuzluk soruşturmasının yıldönümünde, takipsizlik kararına itiraz yeni yasalarla oluşturulan sulh ceza hakimliği tarafından reddedildi.
17 ARALIK
Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla dönemin bakanları Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın oğullarının evlerine operasyon düzenlendi. Bakan oğulları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Abdullah Oğuz
Bayraktar gözaltına alındı.
İranlı İşadamı Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve işadamı Ali Ağaoğlu dahil çok sayıda kişi gözaltına alındı. Barış Güler’in evinde yatağın üzerinde deste deste euro, dolar, lira ve para sayma makinesi ile 7 adet çelik kasa dikkat çekti. HalkBank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evindeki ayakkabı kutularında 4.5 milyon dolar bulundu.
18 ARALIK
Emniyette tasfiye operasyonuyla 50’yi aşkın il müdürü görevden alındı. İstanbul Emniyeti’nde Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile 500’ü aşkın polis görevden alındı.
21 ARALIK
Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve HalkBank Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 24 kişi tutuklandı.
25 ARALIK
Bakanlar Çağlayan ile Güler bakanlık görevlerinden istifa etti. NTV’nin canlı yayında Erdoğan Bayraktar, “Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Başbakan’ın istifa etmesi gerekir” dedi.
26 ARALIK
İstanbul polisi, mahkemenin ‘yolsuzluk iddiasıyla 30 kişiye gözaltı’ emrine uymadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, kendisine bilgi vermeyen Savcı Muammer Akkaş’ı dosyadan aldı. Akkaş “Soruşturma yapmam engellendi” dedi.
16 OCAK
HSYK, 20 savcının görev yerini değiştirdi. İstanbul’da 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun startını veren Savcı Muammer Akkaş Tekirdağ’a atandı.
16 OCAK
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ikinci ayağı olan 25 Aralık’ta 41 kişi hakkındaki gözaltı kararı kaldırıldı. Gözaltı kararı verilen isimler arasında Suudi iş adamı Yasin El Kadı ile işadamları Fatih Saraç, Latif Topbaş, Nihat Özdemir, Orhan Cemal Kalyoncu da vardı.
29 OCAK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeni atanan Hadi Salihoğlu İstanbul Adliyesi’nde çok sayıda savcının görev yerini değiştirdi. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç de dosyadan el çektirildi.
9 ŞUBAT
İzmir Liman İşletmesi’ndeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu soruşturmasını yürüten Savcı Ali Çelik’in de aralarında bulunduğu 100′den fazla savcının görev yerleri değişti.
11 ŞUBAT
Savcı Zekeriya Öz, Bolu’ya düz savcı olarak atandı.
11 ŞUBAT
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarını grup toplantısında dinletti. Ses kayıtlarına göre; 24 saat içerisindeki 5 görüşmede Erdoğan, Üsküdar Kısıklı’daki evinde bulunduğu ileri sürülen 1 milyar Euro’nun sıfırlamasını istedi.
14 ŞUBAT
Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında olduğu 6 kişi için tahliye kararı verildi.
20 ŞUBAT
Şubat ayının başında görevden alınan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, “Başbakanın ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili raporda tahrifat yapmam istendi” dedi.
27 ŞUBAT
HSYK Yasası’nı Cumhurbaşkanı Gül onadı. HSYK’da 600 kişinin görevi sona erdi.
28 ŞUBAT
Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Reza Zarrab serbest bırakıldı. Soruşturmada tutuklu kalmadı.
1 MART
Dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasa AKP’lilerin oyları ile Meclis’ten geçti. Dershaneler için son tarih 1 Eylül 2015 denildi.
2 MART
MİT’in bütün dinî fraksiyon ve grupları izleme talimatı verdiği ortaya çıktı.
21 MART
Twitter kapatıldı.
28 MART
Youtube yasaklandı.
3 MAYIS
17 Aralık dosyasındaki TOKİ soruşturmasında, 60 şüpheli hakkındaki dosya kapatıldı.
7 TEMMUZ
Ankara Savcısı Serdar Coşkun’un Hizmet Hareketi’ne yönelik hukuk dışı fişleme ve takip talimatı gereği Emniyet Müdürlüğü’nde oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu, 81 ilde 100 bin kişilik fişleme listesi yaptı.
22 TEMMUZ
Sahur vakti 115 polis gözaltına alındı. 76’sı serbest bırakıldı. İddianame aylarca hazırlanamadı.
22 TEMMUZ
Selam Tevhid Örgütü soruşturmasında takipsizlik kararı verildi.
1 EYLÜL
25 Aralık soruşturmasında Bilal Erdoğan’ın da aralarında olduğu 96 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
3 EKİM
Kimse Yok Mu Derneği’nin yardım toplama yetkisi Bakanlar Kurulu kararıyla hukuksuz şekilde elinden alındı.
18 EKİM
17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı verildi.
30 EKİM
MGK toplantısında bütün cemaatler tehdit kapsamına sokuldu ve hükümete etkin mücadele için tavsiyede bulunulması kararı alındı.
19 KASIM
Adli Tıp, 17 Aralık tapelerinde ekleme-çıkarma olmadığını açıkladı.
22 KASIM
Reza Zarrab, Meclis Komisyonu’na Barış Güler’e aylık 30 bin dolar danışmanlık ücreti verdiğini söyledi.
27 KASIM
Egemen Bağış, Meclis Komisyonu’na Zarrab’dan gelen çikolata paketlerini hediye diye kabul ettiğini açıkladı.
5 ARALIK
Meclis Komisyonu’na ifade veren Zafer Çağlayan, 700 bin liralık saatiyle ilgili “Saat takmayı severim, bu tür saatler alırım. Parasını ödedim, işadamına getirttim” dedi.
5 ARALIK
Muammer Güler, Meclis Komisyonu’na verdiği ifadede kendilerini Yüce Divan’a göndermemelerini rica etti.
TAKİPSİZLİĞE İTİRAZA SULH HAKİMİNDEN REST
Yolsuzluk dosyasında şikayetçi olarak yer alan eski emniyet müdürü Orhan İnce’nin 17 Aralık’a takipsizlik kararına itirazı İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş tarafından reddedildi.
İnce’nin avukatı takipsizlik ve itiraza ret kararlarının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Meclis’teki Soruşturma Komsiyonu’nun çalışmalarını tamamlamasına kısa bir süre kala takipsizlik kararı verilmesi
dikkat çekti.
KAYNAK: BUGÜN
Haber Kaynağı: Rahatsız
0 yorum:
Yorum Gönder