Pekin Uluslararası Kitap Fuarı açıldı

Başkent Pekin’deki Çin Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın Türkiye standının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, Türkiye’nin 932

metrekarelik alana kurulan üç ayrı stantta sunumlarını gerçekleştireceklerini söyledi.


Türkiye ana standında 3 bin eserden oluşan kitap sergisini ziyaretçilerin ilgisine sunacaklarını söyleyen Arıcı, bu bölümde çocuk ve gençlik yayınlarına özel yer ayrıldığını anlattı.


Arıcı, fuar süresince Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen dokuz telif ajansının da profesyonel görüşmelerde bulunacağını belirtti.


20 yayınevi için özel olarak oluşturulan stantlarda da Türkiye’ye ait edebi eserlerin Çinli kitapseverlerle buluşacağını ifade eden Arıcı, ulusal sergiler standında ise “Çin’den Görünen Osmanlı Sergisi”, “Anadolu Halk Oyuncakları Sergisi” ve “Kubbeler Dijital Sergisi”nin ziyaretçilerin beğenisine sunulacağını kaydetti.


Türk kültürü de tanıtılacak


Açılışın ardından AA ve TRT’ye yaptığı kısa açıklamada, İstanbul’da geçen yıl düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’nda Çin’in onur konuğu olduğunu hatırlatan Arıcı, Çin’in de bu yıl Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’nda Türkiye’yi onur konuğu olarak misafir ettiğini söyledi.


Arıcı, bu fuarda hat, tezhip sanatçılarından, yayınevlerine kadar birçok standın bulunduğunu belirterek yazarların ayrıca Çinli kitapseverlerle buluşma imkanı bulacağını ifade etti.


Bu fuarların iki ülke arasındaki kültürel faaliyetlerin artması ve iyileşmesi için yapılan çalışmalar olduğuna dikkati çeken Arıcı, yoğun katılım gözlendiğini belirtti.


Arıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ilk hedeflerinin 100 bin Çin vatandaşının Türkiye’de misafir edilmesi olduğunu ve bunu aşarak 138 bine ulaştıklarını kaydetti.


Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de fuar etkinliği dolayısıyla bulunmanın önemli olduğunun altını çizen Arıcı, Çin’in yabancı film kotasından da faydalanmak istediklerini ve Çin’in 50 yabancı film kotasına en az üç Türk filminin dahil edilmesi için görüşmelerde bulunduklarını aktardı.


Arıcı, hem kitaplar hem de filmler sayesinde her iki ülke halkının birbirini daha iyi tanımasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.


Fatih projesi ilk kez uluslararası kitap fuarında


Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdür Hamdi Turşucu da AA’ya yaptığı açıklamada, Pekin Uluslararası Kitap Fuarı gibi önemli bir platformu çok iyi değerlendirmeye çalıştıklarını ifade ederek bazı panellerde TEDA ve Fatih projelerinin de anlatılacağını söyledi.


Turşucu, bunun yanı sıra Diyanet Vakfı, Yazma Eserler Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının da fuarda standının bulunduğunu anlattı.


Bu arada, elektronik etkileşimli tahta ve elektronik yayımcılık ağına sahip Fatih Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından bu fuar vesilesiyle ilk kez uluslararası bir kitap fuarında dijital yayımcılık kapsamında tanıtıldı.


Beş gün sürecek fuar boyunca hat, tezhip ve ebru gibi geleneksel el sanatlarına ilişkin canlı performanslar sayesinde ziyaretçiler Türk kültür ve sanatı hakkında birebir bilgi edinme şansını yakalayacak.


Kültür ve Turizm Bakanlığının fuar programına İstanbul Ticaret Odası, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türk Hava Yolları destek veriyor.


Kaynak: AA


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder