Kılıçdaroğlu’nun vaadi Öcalan’ın talebi

Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultayda vurguladığı ‘Avrupa Yerel Yönetimlere Özerklik Şartı’ndaki çekinceleri kaldıracağız’ sözü ile Abdullah Öcalan’ın ana taleplerinden birini yerine getireceğini duyurmuş oldu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011 yılında Hakkâri’de yaptığı “Avrupa Yerel Yönetimlere Özerklik Şartı’ndaki çekinceleri kaldıracağız” açıklamasını önceki gün CHP kurultayında tekrarladı. Kılıçdaroğlu, “Ben Dersimli Kemal. Avrupa Özerklik Şartı’nı kabul edeceğim” diyerek, Abdullah Öcalan ve PKK’nın ana taleplerinden birini yerine getireceğini ilan etmiş oldu.


Kılıçdaroğlu, 2011 yılı haziran ayında yapılan genel seçimler öncesinde Hakkâri’de yaptığı mitingte, “Evrensel kurallar dedik. Yine evrensel kurallar diyoruz. Yerel yönetimleri, Avrupa’da kabul edilen yerel yönetimler özerklik şartını aynen kabul edeceğiz” diye konuşmuştu. Kılıçdaroğlu, önceki gün CHP kurultayında Kürt sorununun silahla çözülemeyeceğini savunurken, “CHP iktidarında Avrupa yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu Tunceli için de sürekli “Dersim” vurgusu yaptı.


CHP, ‘2. HDP’ YAPILMAK İSTENİYOR


Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın PKK’nın talebi olduğunu hatırlatan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, “Ben son kongresiyle, bir grup tarafından CHP’nin ikinci HDP yapılmaya çalışıldığını düşünüyorum. Bu grup, CHP’nin tarihsel kimliğinden de uzak olan bir grup. Eğer CHP bu söylenenleri hayata geçirirse, siyaseten büyük bir kayıp yaşayacaktır” dedi.


İŞTE ÖZERKLİK MADDELERİ


Kılıçdaroğlu’nun kabul edeceğini açıkladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı 21 Kasım 1988 tarihinde, Türkiye tarafından onaylandı. Ancak Türkiye Şart’ın çok sayıda maddesine çekince koydu. Çekinceler, Şart’ın daha çok “özerklik” kaydına ilişkin özellikleri üzerinde yoğunlaştı.


Türkiye’nin çekince koyduğu maddeler şunlar:


- Kendilerini doğrudan ilgilendiren planlama ve karar süreçlerinde Yerel yönetimlere danışılacak (4. madde 6. fıkra).

– Yerel yönetimlerin iç örgütlenmeleri, kendileri tarafından belirlenecek (6. madde, 1. fıkra).

– Yerel olarak seçilmiş kişilerin görevleriyle bağdaşmayacak işlev ve faaliyetler kanun ve temel hukuk ilkelerine göre belirlenecek (7. madde 3. fıkra).

– Dağıtılan kaynakların yerel yönetimlere verilmesinin nasıl yapılacağı konusunda yerel yönetimlere danışılacak (9. madde, 6. fıkra).

– Yapılacak mali yardımlar, yerel yönetimlerin kendi politikalarına müdahale gerekçesi yapılmayacak (9. maddesi, 7. fıkra).

– Yerel yönetimler, uluslararası yerel yönetim birimleriyle işbirliği yapabilecek, uluslararası birliklere katılabilecek (10. maddesi, 2. fıkra).

– Yerel yönetimlere, başka ülkelerdeki yerel yönetimlerle işbirliği yapma hakkı tanınacak (10. maddesi, 3. fıkra).

– Yerel yönetimlere, yetkilerini serbestçe kullanabilmeleri ve özerk yerinden yönetim ilkesini koruyabilmeleri için yargı yollarına başvuru hakkı tanınacak (11. Madde).

Kaynak – Aydınlık – Ceyhun Bozkurt


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder