Acıbadem Adana Hastanesi KBB Uzmanı Feyha Kahya Aydoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, havuz nedeniyle beklenmedik sorunlar yaşanmaması için önerilerde bulundu.
“Yüzücü kulağı” adı da verilen hastalığın dış kulak kanalının bir enfeksiyonu olduğunu söyleyen Aydoğan, “Belirtileri genellikle yüzmeden sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkıyor. Bu hastalık tüm yaş gruplarında görülmesine rağmen, çocuklarda daha yaygın ve çok acı verici olabiliyor.İleri aşamada olduğunda ise çene eklemine, boğaza vuran ağrılara sebep oluyor ve hasta ağzını açmakta bile zorlanıyor. Bu belirtilere kişide yüksek ateş de eklenebiliyor” dedi.
Aydoğan, enfeksiyonun belirtilerini şu şekilde sıraladı:
“Kulak kaşıntısı, kulak akıntısı, kulak ağrısı, işitme azlığı, uğultu, çınlama, kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi, kulak kepçesinde kızarıklık.”
DIŞ KULAK İLTİHABINDAN KORUNMANIN YOLLARI
“- Duştan veya yüzdükten sonra kulağınızda kalan suyu başınızı sağa ve sola sallayarak tamamen çıkarmaya çalışın. Çocuğunuzun da bunu yapmasını sağlayın.
- Kulak kanalının giriş kısmını pamuklu çubukla aşırıya kaçmadan nazikçe temizleyin.
- Çocuğunuzun orta kulak problemi varsa dış kulak yolu için özel olarak tasarlanmış kulak tıkaçları kullanın.
- Girilmesi sakıncalı görülen sahillerde ve temizliğinin yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlarda yüzmeyin.
- Kulağı saç kurutma makinesinin ılık fonksiyonu ile dikkatlice kurutabilirsiniz.
- Duştan veya yüzdükten sonra kulağınıza koruyucu amaçlı düşük yoğunluklu alkol (yüzde 25), mineral yağı damlatabilirsiniz.”
TEDAVİDE EN YAYGIN ARAÇ KULAK DAMLALARI
Dış kulak yolu iltihabı olduğunu düşünenlerin öncelikle bir KBB hekimine başvurması gerektiğini söyleyen Aydoğan, “Hekiminiz ayrıntılı muayenenizden sonra gerek gördüğü takdirde kulak yolunuzu aspire edip pansuman yapabilir” dedi.
Tedavi sürecinde ise genellikle kulak damlaları kullanıldığını anlatan Dr. Aydoğan, şunları kaydetti:
“Hasta, kulak damlası kullanırken enfekte olmayan kulağının üzerine yatmalı ve tercihen başka birisi hasta olan kulağa doktorun belirlemiş olduğu miktarı damlatmalıdır. Ardından 2-3 dakika beklenerek enfekte olmuş kulak aşağıya bakacak şekilde çevriliyor. Kulak yoluna damlatılan damlanın dışarı akması bekleniyor ve pamuklu bir bez ile kulak kepçesi ve kulak yolu girişi temizleniyor.”
Kaynak: İHA
0 yorum:
Yorum Gönder