Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemi Aziz Nicholas Kilisesi ile ünlü olan Myra Antik kentini yerli ve yabancı turistler yaz kış ziyaret ediyor.
Myra kenti, Likya Birliğinin merkez şehri olarak kullanılmış, Likyalı zengin kişilerin yardımlarıyla birçok yapı inşa edilmiş ve onarılmıştır. Bizans döneminde ise Myra, dini yönden olduğu kadar idari yönden de önde gelen şehirlerden biri olmuştur. Myra, 7. yüzyıldan itibaren deprem ve su baskınları nedeniyle önemini yitirip 12. yüzyılda köy hüviyetine dönüşmüştür.
Myra Antik kentinde Roma dönemi tiyatrosunun her iki yanında kabartmalı ve düz kaya mezarları yer alıyor. Kaya mezarlarının çoğu uzaktan büyük bir ev gibi görünürken bazıları da tapınak şeklinde. Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örneklerinin görülebildiği Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartma şeklinde yapılmış insan figürleri yer alıyor.
Myra Antik Kenti, bu yılın ilk beş ayında 131 bin 327 kişi tarafından ziyaret edildi.
Kaya mezarları Urartular yaygınlaştırdı
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya mezarların oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalardan yapıldığını, insanlığın var olduğu günden bu yana her kavmin kendine has ölü gömme geleneğinin olduğunu söyledi.
Anadolu’da her çeşit ölü gömme metodunu görmenin mümkün olduğunu ifade eden Dağdelen, MÖ 1000′li yıllarda kaya mezarlarının yaygınlaşmaya başladığını, Anadolu’nun birçok yerinde de kaya mezarlara rastlanıldığını belirtti.
Dağdelen, kayayı işleme ile ün kazanan Urartuların, kaya mezarının şekillendirilmesine büyük katkıda bulunduklarını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de 47 farklı yerde kaya mezarı bulunuyor. Urartuların yaygınlaştırdığı kaya mezarlar günümüzde turizme hizmet ediyor. Özellikle Türkiye’ye gelen yabancı turistler kaya mezarlarına yoğun ilgi gösteriyor. Mezarlar ayrıca ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.”
Kaynak: AA
0 yorum:
Yorum Gönder