Başak KAYA / SÖZCÜ
Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Karadon Maden Ocağı’nda 17 Mayıs 2010′da meydana gelen kazada 30 işçi yaşamını yitirmişti. Kazanın dördüncü yıl dönümüne sayılı günler kalmasına karşın halen dava sonuçlanmadı. AKP’li eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in ‘Güzel öldüler’ dediği madencilerin ailelerinin yaşadığı hukuki süreç ve verilen tazminat tutarları ise yürek sızlattı.
Kendisi de madenci çocuğu olan ve amcasını da maden göçüğünde kaybeden Avukat Ünal Demirtaş, Karadon’da ölenlerden beşinin ailelerinin avukatlığını yürütüyor. Demirtaş SÖZCÜ’ye Soma’da yaşanan facia sonrası yaşanacaklara ışık tutacak hukuki süreci ilk günden itibaren anlattı.
YETERSİZ RAPOR
Ceza davalarında savcılık kendiliğinden harekete geçiyor. Karadon maden faciasının hemen ardından iş sağlığı ve güvenliği iş başmüfettişlerinden oluşan heyet ocağa girdi bir ayda bir rapor oluşturdu. Kazanın sebeplerini ve kusurlara yönelik tespitler yapıldı. Savcılık dosyayı Karaelmas Üniversitesi’ne gönderdi ancak bu rapor yetersiz bulundu ve dosya ODTÜ’ye gönderildi. Oradan gelen rapora göre de iddianame hazırlandı. Bu aşamaya gelene kadar bir yıl geçti.
4 SAATTE SERBEST KALDILAR
Türkiye Taş Kömürü Kurumu ve Yapı-Tek firmasına yönelik 26 kişinin kazada kusurlu olduğu ortaya çıktı. Bu kişilerin aleyhine Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmakla suçlandılar. 11 kişinin tutuklanmasını talep ettik, ancak 6 kişinin tutuklanmasına karar verildi. Ancak daha sanıklar cezaevine gitmeden Cuma günü akşam saat 20:00 sularında tutuklama kararı çıkmasına karşın hemen sanık avukatları tutuklamaya itiraz etti, nöbetçi asliye ceza mahkemesi hakimi evinden gelerek gece 24:00’te tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Yıllardır bu kişilerin tutuklu yargılanmasını her celsede istememe rağmen bu talep reddedildi.
DURUŞMA 4 HAZİRAN’DA
Bu kişilerden hangisinin ölüme ve yaralanmaya ne kadar neden olduğunun anlaşılması için rapor istendi. Duruşma ise 4 Haziran 2014’te.
İLGİNÇ BİLİRKİŞİ RAPORU
Dört defa bilirkişiye gitti geldi bu konu. Hatta bir raporda hiçbir sanığın kusurunun olmadığı yönünde görüş bildirildi. Bu bilirkişinin Yapı-Tek firmasıyla bağlantısı tespit edildi, itiraz süreci de devam ediyor. ODTÜ şu an tekrar rapor hazırlıyor.
TERFİ ALAN BİLE OLDU
Bu kişilerden Karadon İşletme Müdürü İsmail Güner, ceza davasında 15 yılla yargılanmaya devam ederken terfi ettirilip Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi.
TAZMİNATLAR DÜŞÜK
Bir de açılan tazminat davaları var. Beş aileden üçü hakkında karar Yargıtay onayladı. Modern tazminat hukukunda insan hayatını korumaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de kararları bu yönde. Her yol ortalama bin 300 işçi ölüyor on binlercesi yaralanıyor. Bunun sebeplerinden biri mevzuatın yeterince uygulanmaması. İkinci sebep de iş kazasına kusurlarıyla sebep olan caydırıcı hapis cezası verilmemesi, tazminat miktarlarının da çok düşük olmasıdır.
ÖLÜMÜN BEDELİ
Manevi tazminat olarak ölen madencinin eşine 40 bin lira, çocuklara da 30 bin lira, anneye ve ya babaya da 20 bin lira, kardeşe 6 bin lira tazminat verildi.
DENETİMİ YAPANIN MAAŞI İŞVERENDEN
İş güvenliği uzmanlarının maaşlarını işverenden aldığı için sistem çalışmıyor.
Haber Kaynağı: Sözcü
Home
anlamak
bak
faciasını
Gündem
habergaraj
için
Karadon’a
soma
Soma faciasını anlamak için Karadon’a bak!
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder