Şeyh Nazım Kıbrısi öldü

Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti.

Akciğer ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Yakın Doğu Hastanesi’nde bir süredir tedevi gören 92 yaşındaki Şeyh Nazım Kıbrısi, bu sabah hayatını kaybetti.

Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir?

Soyu, anne tarafından Mevlevî tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’ye, baba tarafından Kâdirî tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî’ye dayanır. 1940`larda İstanbul’da Kimya Fakültesini okudu. İstanbul’da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi’ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam’a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani’ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.

Şeyh Abdullah Dağıstani’nin emri ile insanlara tasavuf terbiyesini vermeye başladı.1973′de Şeyh’inin vefatı ile onun yerine geçti. 2011′de oğlu Mehmet Adil Efendi’nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.

1941′de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunmaktadır. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil bilmektedirEzanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs’a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştır. Serbest bırakılınca Lefkoşa’nın en büyük camii Selimiye’nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştır. Davayı beklerken Lefkoşa’nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmiştir. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmiştir. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM’nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştür.

Türk İslam Kültür Cemiyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1983 yılında kurulmuş olan ve hâlen Lefkoşa’da faaliyetlerine devam eden dernektir.

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin yürüttüğü faaliyetler şunlardı;

Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler,

Grup çalışmaları,

Yerel ve uluslararası gençlik kampları,

Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi,

Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler,

Kur’an-ı Kerim okuma yarışmaları,

Milli-Dini öykü yazma yarışmaları,

Film, video ve slayt gösterileri,

Köy ve aile ziyaretleri,

İslami kuruluşlarla temaslar,

Kan bağışı kampanyaları,

Ağaç dikme faaliyeti,

Fakir çocukların sünnet edilmesi,

Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi,

Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme,

Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak,

Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme,

Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi,

Dini Bilgiler Kursları açmak,

Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma,

Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.

Haber Kaynağı: Sözcü


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder