Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ile TÜBİTAK, Ankara keçilerinin yaygınlaştırılması ve eski şöhretine kavuşması amacıyla bilim dünyasının dikkatini çekecek bir projeye adım atıyor. Proje çerçevesinde geliştirilecek bilgisayar yazılımıyla taze embriyo nakli
, toplu tohumlama
, ikiz ve üçüz gebelik, tüp bebek ve laboratuvarda embriyo üretimi gibi yöntemlerle keçilerin sayısı ve gen kalitesi arttırılacak.
AÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Daşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara’ya özgü bir tür olan 13. yüzyılda Orta Asya’dan getirilen Ankara keçilerinin sayılarının her geçen gün azaldığını söyledi. Buna karşın Ankara keçilerinin Güney Afrika, ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Rusya, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelere yayıldığını anlatan Daşkın, keçilerinin yeniden yaygınlaşması için TÜBİTAK ile İtalya Ulusal Araştırma Konseyi (CNR) arasındaki işbirliği çerçevesinde “keçilerin çoğaltılması” için proje başlattıklarını bildirdi.
“En çok süt, et ve tiftik veren bireyler seçilecek”
Daşkın, İtalya’da sığır ve koyunlarda, Türkiye’de de Ankara keçileri üzerinde çalışacaklarını belirterek, “Keçileri temel alarak ileri üretim tekniklerini geliştireceğiz. Yardımcı üreme teknikleri dediğimiz bu modellerin hangilerinin bir işletme, yetiştirici için en iyi üretim modeli olduklarını ortaya çıkaracağız” dedi.
Türkiye’de hayvancılığın geleneksel yöntemle yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Ali Daşkın, “En çok süt, et ve tiftik veren bireylerin biyolojik materyallerini elde edip bazılarını taze, bazılarını donmuş olarak keçilere nakledeceğiz” ifadesini kulandı. Böylece en üstün verimli olanları üreteceklerini kaydeden Daşkın, en iyi tekeden yüzlerce, binlerce yavru alınacağını vurguladı.
Daşkın, geleneksel tip hayvancılığın artık teknolojik üretim modellerine dönüşmesi gerektiğine değinerek, üniversite olarak öncü olmak istediklerini söyledi.
Ankara keçisi sağlık için çok faydalı
Ankara keçisinin önemine işaret eden Prof. Dr. Daşkın, Ankara keçisinin tiftiğinden elde edilen “moher”in sağlıklı olması ve savunma sanayisinde faydalanılması nedeniyle çok kıymetli bir ürün kabul edildiğini belirtti. Bir metrekare tiftikten yapılmış battaniyenin 200 avroya alıcı bulduğunu kaydeden Daşkın, geliştirilmemiş keçilere rağmen Türkiye’nin en iyi tiftiği ürettiğini vurguladı.
Keçiler bilgisayar yazılımıyla üretilecek
Üretim programının hazırlanmasıyla bu tekniklerin kullanımına ilişkin bir bilgisayar yazılımının geliştirileceğini bildiren Prof. Dr. Daşkın, elde edilen verilerin İtalya’daki sonuçlarla birleştirilerek objektif olarak değerlendirileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Daşkın, aynı zamanda, oluşturulan işbirlikleriyle bilgi alışverişi ve deneyimlerin ortak platformda paylaşılacağını söyledi.
Bu platform sayesinde araştırma dönemlerinin her aşamasında uygulanan protokollerin karşılaştırılacağını ve en uygun çalışma metodunun standardizasyonunun ortaya koyulacağını kaydeden Daşkın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koyun ve keçi yetiştiriciliğine bu yıl başlattığı desteklere paralel olarak, alana aktarılan kaynağın üretime yönelmesine bilimsel çalışmalarla katkı yapmayı planladıklarını bildirdi.
AA
Haber Kaynağı: Sözcü
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder