Kişinin kulağında zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli olabilen, normalde olmayan bir ses. Genellikle hastalar bunu zil sesi şeklinde tarif ediyor. Çok kalın veya çok ince olabildiği gibi tek veya iki kulakta da olabiliyor. Uzun sürdüğünde altında mutlaka buna neden olan bir başka sebep mi var sorusuna yanıt aramak gerekiyor.
Zira kulak çınlaması 10 ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Şekerden tansiyona, tiroidden kolesterole, kulak enfeksiyonundan tümörlere dek pek çok hastalık, kulak çınlaması ile kendini belli edebiliyor. Bu nedenle “kulağım çınlıyor” deyip geçmemeli, dikkatli bir gözlemle gerektiğinde zaman kaybetmeden Kulak Burun Boğaz hekiminin kapısını çalmalı.
Kulak çınlamasının altındaki 10 tehlikeyi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Seçil Uçar anlattı.
Anevrizma
Damarlarda meydana gelen genişlemeler olarak tanımlanan anevrizma, özellikle baş boyun bölgesinde ise kişide çınlama gelişebiliyor.
Tümörler
İşitme siniri kulaktan alınan sesi beyine götüren sinir. İşitme sinirinden kaynaklanan tümöral oluşum özellikle tek taraflı çınlamaya yol açıyor. Sürekli hale gelen, geçmeyen ve aniden ortaya çıkmış tek taraflı bir çınlamanın üzerinde durulması gerekiyor. Kişinin sadece tek kulağında çınlamaya yol açabildiği gibi buna işitme kaybı ve baş dönmesi de eşlik edebiliyor.
Metabolik hastalıklar
Kişide şeker hastalığı varsa, tansiyonunda ani yükselişler veya ani düşüşler görülüyorsa, kolesterol yüksekliği, tiroid hastalığı varsa yine mutlaka tedavi edilmesi gereken bu hastalıklar, kişide kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Kulak enfeksiyonu
Dr. Uçar “Her çeşit kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, dış kulak enfeksiyonu kulak çınlaması yapabiliyor. Hastalık tedavi edildiğinde kulak çınlaması sorunu ortadan kalkıyor” diyor. Basit bir kulak kiri bile kulak çınlaması yapabiliyor ve yine basit bir tedavi ile sorun çözülebiliyor.
Kulak zarında delinme
Kulak zarında travma sonucu enfeksiyona bağlı veya yüksek sese maruz kalmaya bağlı gelişmiş bir delinme olabilir. Delinme varsa yine çınlama olabiliyor. Akut bir zar delinmesi ise ve delik çok büyük değilse, erken dönemde teşhis edildiyse, enfeksiyona yol açması engellenerek yüzde 90 kulak zarı kendini yeniliyor.
Orta kulakta sıvı birikmesi
Hastalar kulakta dolgunluk, çınlama hissedebiliyor. Bunlar üst solunum yolu enfeksiyonları, uçak yolculuğu, dalma sonrası veya küçük çocuklarda geniz etine bağlı sebeplerden oluşabiliyor ve bu nedenler kulak çınlamasına yol açabiliyor. Orta kulakta sıvı enfeksiyona dönüşebiliyor veya enfeksiyon sonrası içeride sıvı kalabiliyor.
Kulak kireçlenmesi
Orta kulakta çekiç örs üzengi kemiklerinde meydana gelebilen kalıtımsal hastalığa kireçlenme deniliyor. Böyle bir süreç varsa kişide işitme kaybı ile kulak çınlaması da ortaya çıkabiliyor. İşitme siniri etkilenmediyse, ileri bir basamakta değilse cerrahi tedavi ile iyileştirilebiliyor.
İlaçlar yol açabiliyor
Pek çok kişi bir yeri ağrıdığında ya da farklı nedenlerle hemen ilaca sarılıyor. Ancak yanlış yapılıyor. Örneğin gelişigüzel aspirin kullanımı, romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar, psikiyatri ilaçları kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Alerjik rinit
Burunda tıkanıklık, genizde yoğun akıntı ve östaki tüpünde tıkanıklığa neden oluyor. Bu da kulak çınlamasına yol açabiliyor. Tedavi ile sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Nedensiz çınlama
Diğer dokuz nedenden kaynaklanan bir durum yoksa nedeni bilinmeyen bir şekilde de kulak çınlayabiliyor. Dr. Seçil Uçar “Bu dokuz nedenin hepsine baktık ve hiç biri yoksa o zaman nedeni bilinmeyen çınlama oluyor. En sıklıkla gördüğümüz sorun da bu.
Bu durumda ne yapılmalı?
Böyle bir durumda yüksek sesten korunmak, KBB hekimine danışmak, tuzu azaltmak, sigara, kahve, kola ve alkolden uzak durmak, günlük egzersizlerle kulağa giden kan akımını artırmak, dinlenmek, stresten uzak durmak, çok yorulmamak ve bu çınlama sesinden rahatsız olmamak gerekiyor” diyor.
Kişilerin çınlama sesini “akıl sağlığımı yitiriyorum” düşüncesiyle büyük sorun haline getirebildiğini belirten Dr. Uçar, bu sesten duyulan endişenin azaltılması, kişinin sağır olmayacağını ve akıl sağlığını yitirmeyeceğini de bilmesinin büyük önem taşıdığını söylüyor. Kişinin bu çınlama ile arkadaş olmayı öğrenmesi gerekiyor. Sessiz ortamda çınlama sesi nedeniyle uyuyamayan hastalar olduğunu belirten Dr. Uçar, böyle bir durumda hafif bir müzik sesi eşliğinde uyunmasını öneriyor.
Haber Kaynağı: Sözcü
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder